Политика

Българските евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията, обявила Русия за „спонсор на тероризма“

Българските евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията, обявила Русия за „спонсор на тероризма“

1010x570 (1)

 

 

От общо 12 евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, гласували против резолюцията, с която Русия се обявява за спонсор на тероризма, 5-ма са българските социалисти от политическата група. Това сочат резултатите от вота по документа.

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си така:

„Не може в тази резолюция да се призовава за ограничаване, всевъзможно ограничаване на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, а се търси очевидно допълнителна ескалация. Със самата тази тежка риторика  в крайна сметка, според мен, се отвързват ръцете на Путин и се влиза в наратива на Путин. Обяви го за терорист и тогава на практика ще му отвържеш ръцете той да прави каквото си пожелае в Украйна, без да се съобразява с нищо“.

 

 

 

Най-много отрицателен вот по резолюцията има от групата „Идентичност и демокрация“ – 26 души. От българските евродепутати във вота не са участвали Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

В документа парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Членовете на Европарламента искат контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени. В документа се отправя призив към държавите членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.

 
Източник: БНР, Гласове

 

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024