Политика

ГЕРБ иска на всяко училище, ВУЗ и обществена сграда да има надпис „Комунизмът е престъпен“

ГЕРБ иска на всяко училище, ВУЗ и обществена сграда да има надпис „Комунизмът е престъпен“

символи

 

 

Да има надпис „Комунизмът е престъпен“ на всяка обществена сграда, предлагат ГЕРБ-СДС

 

Депутати от ГЕРБ-СДс са внесли в деловодството на Народното събрание поправки в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

 

 

Промени в него вече поискаха от ДБ преди две седмици, след като внесоха текстове за премахване на всички символи на комунизма от публичните места.

 

 
Депутати от партията на Бойко Борисов в понеделник депозираха в деловодството на парламента законопроект, с който предлагат на всяко училище, университет, държавно учреждение, община, дори театър и библиотека, да бъде поставен надпис, който да гласи: „Комунистическият режим в България /09.09.1944 – 10.11.1989 г./ и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то НС“.

 
Текстът трябва да поставен на видно място на фасадите на всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органи на местното самоуправление, както и културни институции. Това ще рече, че табели за забраната на комунизма трябва да има на Министерския съвет, Президентството, дори на Народната библиотека и Софийския университет.
 

 

Който не изпълни закона, ще бъде наказван с глоба в размер на една брутна заплата, а санкцията нараства до две заплати при повторно нарушение. Проектът задължава още всички държавни и органи на местната власт да премахнат символите на комунизма от публични места. Това трябва да направят и физическите лица, които са си закачили публично комунистически символи или портрети на комунистически дейци.
 

 

Наказанието е предвидено и за областните управители, които откажат да изпълнят записаното в закона. Губернаторите трябва да назначат специални петчленни комисии за спазването на разпоредбите. Петчленката ще обикаля на проверки да следи дали всяка публична сграда е снабдена с подобен надпис.

 
Законопроектът позволява по желание отстранените символи да се предоставят в Музея на социалистическото изкуство и дава едномесечен срок след приемането му за поставяне на надписите, напомнящи, че у нас комунизмът е обявен за престъпен.

 

 
Вносители на поправките са шестима депутати от ГЕРБ-СДС – лидерът на СДС Румен Христов, зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, Екатерина Захариева, Делян Добрев, Петър Николов и Димитър Николов.

 

 
В мотивите си те посочват, че „33 години след падането на комунистическия режим и 22 години след приемането на закона процесът на декомунизация в България не е приключил“. Депутатите от ГЕРБ констатират с тревога, че се правят „целенасочени опити за събуждане на носталгия у съвременниците на режима и заблуждаване на по-младото поколение, което няма лични впечатления“.
 

 

 

Вносителите се аргументират с факта, че символите на този режим продължават да присъстват трайно в живота ни и „необезпокоявано да възхваляват тези черни страници от най-новата ни история“.

Източник: Дир.БГ

Политика

More in Политика

1010x570

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

април 6, 2024
phpg3xftw_559x345

Борисов и Пеевски са наредили кабинета на Главчев, няма да се коалираме с тях, обеща Киро

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024