Политика

Гечев: Еврозоната е в тежко финансово състояние, накъде сме тръгнали?

Гечев: Еврозоната е в тежко финансово състояние, накъде сме тръгнали?

 

ada749b350505e61b9e00d9c49fb2b0e

 

 

В момента Еврозоната е най-задлъжнялата част от ЕС. Страните от Еврозоната са с рекордни бюджетни дефицити от 7-8-10%, рекорден дълг към БВП – така че накъде тичаме ние? Към една зона, която в момента се тресе. С дългове и бюджетни дефицити и невъзможност да си пласира държавните ценни книжа. Даже и Германия опита преди една седмица да продаде дълг за 3 млрд. евро и успя да продаде само за 1 млрд. и половина. Еврозоната се намира в тежко финансово състояние.

 

 

Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria проф. Румен Гечев от БСП. По неговите думи ръководството на БНБ е нямало смелостта да подпише собствения си доклад до парламента за ефектите от присъединяването на България към Еврозоната.

 

 

БНБ изпраща апокрифен документ, неподписан пасквил. Нормално ли е националната банка на България да изпраща на парламента на България документ, който в писмото си пишат, че не бил обсъждан и утвърждаван от управителния съвет?

 

 

„Обяснението е, че те се страхуват да подпишат този документ, тъй като в него ясно пише, че България не е готова и загубите са по-големи от ползите“, смята Гечев, според когото в България изведнъж са се навъдили много специалисти по макроикономика и Еврозони.

 

Относно решението на народните представители за закупуването на още осем военни самолета F-16 Block 70, депутатът от левицата е на мнение, че военновъздушните сили на България имат нужда от ескадрила, тъй като поради геополитическата обстановка настоящият състав няма как да бъде ремонтиран в Русия и Беларус.

 

 

Според Гечев обаче България подписва договор с Пентагона, при който цената на бойните самолети не е определена, а изтребителите са само на чертеж.

 

 

Американската страна може да определя, каквато си иска цена. Второ, няма цена на резервните части и услуги. Те най-рано в първото тримесечие на следващата година евентуално ще направят първия тестови полет. Ние купуваме самолет, който никога не е летял. Самолетът с въоръжението струва 200 млн. щатски долара и няма нито една секунда гаранция по този престъпен договор.

Във връзка с решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна, социалистът коментира, че това не е помощ, а покупко-продажба.

 

 

 

„Украинският народ ще плаща тези оръжия“, посочи Гечев. По неговите думи в Украйна се води война между Русия и НАТО.

„Страните от НАТО заливат Украйна с оръжия, така ли е? В армията на Украйна има съветници, експерти от страните-членки на НАТО“, добави депутатът на левицата.

 

 

БСП отказва да подкрепи оръжие за Украйна пряко, тъй като това ще удължи конфликта, ще доведе до удължаване на агонията и ще доведе до повече убити граждани, и на Украйна, и на Русия, това са ни две братски славянски страни.

 

„Руската армия влезе в Украйна, добре. Но защо влезе в Украйна? Защото украинското правителство, президентът – господин Зеленски, отказа да изпълни Минските споразумения, подписани от Украйна, Русия, Франция и Германия. Президентът на Украйна отказа да изпълни споразумението, където стои подписа на Украйна и не само, че отказа, но от 2014 г. досега по данни на ООН 14 000 руснаци в Украйна са избити от нацистките батальони“, заяви Гечев.

 

По думите му ние сме член на НАТО и трябва да изпълняваме задълженията си, но НАТО не е жандармска организация.

 

 

„Оправдана е защитата на етническите руснаци в Украйна, така както според САЩ беше оправдана защитата на косоварите“, отговори депутатът от левицата на въпрос, дали казаното от него оправдава руската агресия в Украйна.

 

 

Относно възможността 48-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство, Гечев посочи, че „ситуацията се променя в насока, че трябва да има правителство“.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024