Политика

Кирил Петков иска президентско вето, ако парламентът пусне хартиената бюлетина

Кирил Петков иска президентско вето, ако парламентът пусне хартиената бюлетина

 

79eb271d3af236b3853abf899489394b

 

 

Кирил Петков смята, че президентът трябва да наложи вето, ако промените в Изборния кодекс минат през гласуване в пленарната зала. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ коментира темата пред журналисти. Той се включи в протеста пред Народното събрание срещу промените в кодекса и по-специално срещу връщането на хартиената бюлетина.

Според мен, ако мине през зала, вето е най-малкото, което се очаква от президента, коментира Петков.

Ако не наложи вето, това отново ще е позиция, която ние не бихме подкрепили. Така че ветото би трябвало да се очаква, ако се стигне дотам, посочи още той.

Според Петков трябва да се премахнат няколко опорки. „Първата опорка на Борисов е, че едва ли не тези машини са някакви машини, за които той не знае. Това са машините на Борисов. Според мен българският Мадуро е Борисов, защото българският Мадуро Борисов е избрал тези машини“, каза още съпредседателят на „Продължаваме Промяната“. Второто – не е нормално да казваш „ние сме и за хартиена бюлетина, и за машини“, но да премахнеш Обществения съвет, да премахнеш всички други неща в средата на нощта, каза още Кирил Петков.

Той попита в коя нормална държава Изборният кодекс се променя след полунощ. Петков предложи в парламента да се създаде временна комисия за промените в изборното законодателство, в която да се проведе дебат. „Тяхната истинска цел не е да има честни избори. Тяхната истинска цел е да подменят вота на българските граждани, да го направят тихо, да го направят в късните часове на деня, но ние няма да им го разрешим“, допълни той.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ добави, че в сряда тяхната парламентарна група ще влязат в пленарната зала, за да предложат създаването на тази комисия. „Ако откажат и тази комисия за гласуване, това означава, че всички български граждани ще са наясно, че никой не иска да говори за честни избори. Искат да откраднат честния вот на българите“, посочи той.

Снимка: Светломир Стоянов

Лупа бг

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024