СВЯТ

Москва: Вчера не сме нанесли нито един удар по Киев, разрушенията са от ракети на противовъздушната отбрана на Украйна

Москва: Вчера не сме нанесли нито един удар по Киев, разрушенията са от ракети на противовъздушната отбрана на Украйна

 

1010x570 (1)

 

 

Руските въоръжени сили нанесоха вчера масиран удар с прецизно оръжие по системата за военно управление на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и на свързани с нея енергийни обекти, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС и БТА.

 

Въоръжените сили на Русия не са нанасяли вчера ракетен удар по Киев, каза още Конашенков.

 

 

 

„Подчертавам, че не е нанесен нито един удар по град Киев. Всички разрушения в града, за които обяви киевският режим, са следствие от падането на ракети на чуждестранни и украински средства за противовъздушна отбрана, базирани в жилищните квартали на украинската столица“, изтъкна Игор Конашенков.

 

 

 

„От началото на специалната военна операция въоръжените сили на Русия унищожиха 333 украински самолета, 177 хеликоптера, 2558 дрона, 390 зенитни ракетни комплекса, 6791 танка и други видове бойни бронирани машини, 902 машини от реактивни системи за залпов огън, 3616 оръдия на полевата артилерия и минохвъргачки, а също така 7340 единици специална военна автомобилна техника“, заяви говорителят.

 

 

 

Междувременно ръководителят на украинската „Енергоатом“ Петро Котин заяви, че Русия предизвика „реална опасност от ядрена и радиоактивна катастрофа“ с извършването на нападения, довели до изключването на всички украински атомни реактори от електропреносната мрежа за първи път от 40 години насам.

 

 

 

В изявлението на ръководителя на украинската атомна енергийна компания „Енергоатом“ се казва, че Запорожката АЕЦ е била включена отново към националната енергийна мрежа след руските въздушни удари вчера. Резервните дизелови генератори на обекта са били изключени.

 

 

 

Украйна очаква трите атомни електроцентрали, изключени вчера заради руски ракетни удари, до довечера да заработят отново, съобщи енергийният министър Герман Галушченко, цитиран от Ройтерс.

 

 

 

„Очакваме до довечера атомните електроцентрали да започнат работа, което ще намали дефицита на енергия“, посочи той в ефира на националната телевизия.

 

Източник: epicenter.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024