Политика

Намериха се! Ще има среща на ГЕРБ с „Продължаваме промяната“, Борисов няма да участва

Намериха се! Ще има среща на ГЕРБ с „Продължаваме промяната“, Борисов няма да участва

 

9f42eb773eb5ddbe668f07c7b78e3a3f

 

 

 

„Ние сме реалисти, двамата с г-н Паси, но позитивни реалисти. Вярваме, както и целия български народ, не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да спим спокойно със съвестта си”. Това коментира пред Нова Росен Плевнелиев по повод преговорите на контактната група за съставяне на правителство.

 

 

 

 

„Една от големите причини да се захванем с тази „мисия невъзможна“ е, че за трети път в последните 33 г. националният ни живот се определя от геополитиката“, каза от своя страна бившият външен министър Соломон Паси. Първите два пъти са били при падането на Берлинската стена и след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

 

 

 

„Беше много повече проучвателна мисия, за да видим какво може да се събере зад една такава геополитическа стратегия“, каза той относно преговорите за съставяне на кабинет.

 

 

 

„Съдбата ни събра с д-р Паси, защото това беше моя, но и негова идея, но в никакъв случай на г-н Борисов“, каза Плевнелиев по повод създаването на контактната група.

 

 

 

Той разкри, че преди два дни при изпращането на германския посланик той имал шанс да си говори час и половина с Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Лена Бориславова.

 

 

 

Плевнелиев съобщи, че следващата седмица ще има среща „пред камери“ между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. „Г-н Борисов няма да присъства. Още е рано за лидерска среща“, обясни той, но уточни, че от името на ГЕРБ ще присъства Томислав Дончева, а на ПП – Петков и Василев.

 

 

„Двете политически партии започват да си говорят. Което ние намираме за изключително позитивно, ние няма да присъстваме на тази среща, но тя ще се състои“, увери президентът от периода 2012-2017.

 

 

 

Соломон Паси пък заяви, че България трябва да положи всички усилия да си върне територията около устието на река Камчия, която е „руски анклав с размерите на Ватикана“.

 

 

 

 

„Това е ахилесовата пета на България, заради която Путин може да реши да атакува нашата страна“, предупреди той.

 

 

 

По отношение на преговорите за съставяне на кабинет Росен Плевнелиев посочи, че шансът това да стане с трети мандат, връчен на „Демократична България“ (ДБ) е голям.

 

 

 

„Това е един много сериозен вариант, много сериозен шанс. Ако ДБ вземат мандата, те автоматично ще бъдат подкрепени от ГЕРБ и ПП. Те могат да съставят едно много солидно правителство, което да направи чудеса“, каза той и добави, че след изпълнението на най-важните приоритети това правителство може да се разпусне точно преди местните избори.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

1010x570

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

април 6, 2024
phpg3xftw_559x345

Борисов и Пеевски са наредили кабинета на Главчев, няма да се коалираме с тях, обеща Киро

април 5, 2024
Асен Василев-6

Радев поиска от служебния кабинет да направи ревизия на финансите на Асен Василев

април 5, 2024
банкова

Прокуратурата повдига обвинение за организирана престъпна група в Агенция „Митници“

април 4, 2024
zhivko-kotsev-1

ДАНС е обискирал дома на главния секретар на МВР Живко Коцев. За да не го арестуват, той се е съгласил да стане свидетел по делото за контрабанда

април 4, 2024
big_2217

МФ с изненадваща прогноза: Влизането ни в еврозоната ще доведе до забавен растеж на доходите и икономиката

април 3, 2024