СВЯТ

Отстъпление? Руските войски се изтеглят от Херсон, ген. Суровикин обясни защо / ВИДЕО

Отстъпление? Руските войски се изтеглят от Херсон, ген. Суровикин обясни защо / ВИДЕО

ezgif-2-746047e532

 

 

Новият командир на руските сили в Украйна Сергей Суровикин обяви, че армията му напуска десния бряг на Херсонска област. Това на практика означава, че руснаците се изтеглят и от областният център гр. Херсон, предава агенция УНИАН.

 

 

Украински телеграм канали вече публикуват снимки от навлизането на ВСУ в Снигиревка, градът е под техен контрол. Също така въоръжените сили на Украйна навлязоха и в Калининское,  като фронтовата линия стабилно се придвижва към Херсон.

 

 

Според генерал Суровикин, в случай на разрушаване на дигата на Каховската водноелектрическа централа, която е подложена на ракетни атаки от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), обширни територии ще бъдат наводнени и руските войски на десния бряг на р. Днепър ще бъде напълно изолиран.

 

 

 

„В тези условия най-подходящият вариант е да се организира отбрана по преградната линия на река Днепър“, каза Суровикин, цитиран от информационните агенции.

 

 

 

„Решението за отбрана на левия бряг на Днепър не е лесно, но в същото време ще спасим живота на нашите военни и боеспособността на групата войски. Препоръчително е да се организира отбранителна линия по левия бряг на Днепър“, заяви ген. Суровикин на среща с руския министър на отбраната Шойгу.

 

 

 

„Съгласен съм. Пристъпете към изтегляне на войските. Животът и здравето на руските военнослужещи винаги са приоритет“, отговори от своя страна Шойгу във видео, разпространено от Москва.

 

 

Командващият руските войски във войната в Украйна Сергей Суровикин разясни, че след изтеглянето на руските въоръжени сили от Херсон и целия десен бряг на Днепър в Херсонска област, окупационните части ще бъдат прехвърлени в други райони.

 

 

 

Той твърди, че освободените части на руските войски ще бъдат използвани за атака в други направления. Той обаче не уточни какви.

 

 

 

Само през октомври украинската армия загуби над 12 000 военнослужещи. Това докладва още командващият Обединената групировка на силите в района на спецоперацията генерал от армията Сергей Суровикин на ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу.

 

 

„Само през октомври врагът загуби над 12 000 военнослужещи, 18 самолета, 12 хеликоптера, 6 зенитно-ракетни комплекса, повече от 200 танка, над 800 други бойни бронирани машини, 21 реактивни системи за залпов огън“, каза той, отбелязвайки, че за миналия месец са ликвидирани и около 350 наемници, воюващи на страната на Киев.

 

 

 

В същото време Суровикин подчерта, че руските войски успешно се противопоставят на всички опити за настъпление на ВСУ. Така например в хода на отблъскването на атаки в посока Херсон от август до октомври вражеските части загубиха повече от 9,5 хиляди войници. Освен това за същия период въоръжените сили на Украйна са загубили повече от 200 танка, 500 бойни бронирани машини, както и около 600 автомобила и над 50 артилерийски оръдия и минохвъргачки., докладва Суровикин.

 

 

 

Загубите на руските войски на Херсонското направление са в пъти по-малки от тези на противника. Това съобщи още на министъра на отбраната Сергей Шойгу в сряда командващият Обединената групировка на руските войски в района на специалната военна операция Сергей Суровикин.

 

 

 

„Както знаете, настъпващата страна понася по-големи загуби от тази, която се отбранява. В този случай нашите загуби са 7-8 пъти по-малки от тези на противника. Ние мислим преди всичко за живота на всеки руски войник “, каза генералът.

 

 

 

Припомняме, че по-рано днес бе съобщено, че зам.-началникът на руската администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов е загинал при катастрофа, но не бяха дадени повече подробности.

 

 

Блиц

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024