СВЯТ

Пентагонът отказва на Украйна системи „Пейтриът“. Това не са оръжия „plug and play“, искат обучение и поддръжка

Пентагонът отказва на Украйна системи „Пейтриът“. Това не са оръжия „plug and play“, искат обучение и поддръжка

 

пейтриът

 

Украйна няма да получи в близко време от Съединените щати системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“, съобщи представителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от „Гласа на Америка“. Украинската агенция УНИАН нарече решението на американците разочароващо. Въпреки това за Вашингтон защитата на небето над Украйна остава приоритетен въпрос.

 

 

По време на брифинг в Пентагона Пат Райдър разказа, че Департаментът на отбраната на САЩ не планира да достави на Украйна „Пейтриът“. Репортери поискаха Райдър да уточни каква ще е ролята на САЩ, ако една от страните-съюзници все пак реши да предостави на Киев тези системи. Райдър отговори така:

 

 

 

„Не искам да говоря от името на други страни, но това е суверенно решение на всяка държава. Доколкото касае страна член на НАТО, предполагам, че ще бъде част от обсъжданията в Алианса. Ние ще продължаваме тясно да си сътрудничим с международната общност, за да определим какви са отбранителните нужди на Украйна и да ги удовлетворим“.

 

 

 

По думите на Райдър, е важно да се разбира, че системи като Пейтриът или усъвършенствани изтребители или танкове М1 се нуждаят от сериозно обслужване. Освен това военните трябва да преминат съответното обучение.

 

 

 

„Нито една от тези системи не работи на принципа „plug and play” (включи и работи, б. р.), не можете да се появите просто на бойното поле и да започнете да ги използвате”, подчерта представителят на Пентагона.

 

 

Пат Райдър обясни, че във ведомството вземат предвид такива подробности. „САЩ, обаче, продължават да считат противовъздушната отбрана на Украйна за приоритетен въпрос. Затова Вашингтон ще продължи да работи със съюзниците, за да предава и занапред на Украйна необходимата помощ и въоръжение, които могат да бъдат използвани веднага от военните“.

 

 

Темата с ПВО системите „Пейтриът“ се появи в украинския контекст покрай предложението на Германия ги предостави на Полша, за да защитава западната си граница след инцидента в Пшебишув. Варшава доразви идеята, като на свой ред предложи системите да бъдат разположени на територията на Западна Украйна и оттам с изпреварване да защитава източната граница на страната и на Алианса. Темата беше приета сериозно в Русия и в сряда бившият президент Дмитрий Медведев заплаши от клавиатурата, че разполагането на „Пейтриът“ в Украйна ще ги превърна в легални военни мишени на Москва.

 

Оф нюз

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024