Политика

Петро Порошенко: България вече е част от войната

Петро Порошенко: България вече е част от войната

166754729646213

 

 

 

За български политици, които казват, че изпращайки военна помощ в Украйна, страната ви става част от войната, имам много лоша новина. България вече е част от войната. Това каза в интервю за бТВ петият президент на Украйна Петро Порошенко.

 

 

 

„Това, което прави Владимир Путин, е срещу Европа, срещу НАТО и срещу България. И в тази ситуация не е нужно да слушате мен, слушайте самия Путин. Той казва, че се бори срещу НАТО, а България е част от НАТО“, обясни бившият държавен глава.

 

 

 

„И защо е толкова важно сега да дадете оръжие на Украйна? Защото това е най-прекият път към мира в Европа. В противен случай ще бъдем изнудвани, изнудвани от Владимир Путин, изнудвани чрез агресия, чрез превръщането на енергийните източници в оръжие, чрез блокиране на доставките на храна, чрез заплахи, че ще бъдат поразени ядрени централи, изнудвани чрез газ, петрол и електричество“, добави той.

„В тази ситуация единственият начин да спрем това са няколко препоръки – не вярвайте на Путин и сега за тази, много малка част от българския парламент, която все още разчита на него – не се страхувайте от руският президент“, заяви Порошенко.

 

 

 

„Хубавите неща никога не са закъснели. Искам да отправя посланието, че най-краткият път към мира в Европа е снабдяването на Украйна с оръжия. Това е агресия срещу Европа и Света. Помислете върху това“, добави той.

 

 

 

„Това не е само помощ за Украйна, но и инвестиция за вашата българска и европейска сигурност. И бъдещето. Бъдещето на Европа, на България, съжалявам за това, в момента се решават в Украйна. А ние тук се сражаваме, плащайки непосилна цена – животите на десетки хиляди украински войници и невинни цивилни на ден в името на демокрацията, свободата, бъдещето на Европа и на България“, коментира бившият президент.

 

 

 

„Така че това е решение в името на единството и ние искаме да ви благодарим от цялото си сърце. Не само на народните представители в българския парламент, но и на всички българи“, добави той.

 

 

 

На въпроса от какви оръжия се нуждае Украйна Порошенко отговори, че най-важното за армията на Киев са противовъздушната система, антидрон системите и бойната авиация. От точно това се нуждаем, особено сега, когато Путин превключи към атака с ирански дронове над цивилни обекти в Украйна – домове, енергийни централи, подчерта той.

 

 

 

„На света няма друга нация, която да иска мир повече от украинската. И успехът на украинската армия ни дава надеждата, че това може да се случи във всеки един момент“, каза още Петро Порошенко.

 

 

Би ти ви, Флагман

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024