Политика

Пращаме 9 самолета с военна помощ за Украйна, но без изтребители и ракети

Пращаме 9 самолета с военна помощ за Украйна, но без изтребители и ракети

 

стоянов

 

 

 

Каква военна помощ ще изпрати България на Украйна – завесата открехна министърът на отбраната Димитър Стоянов, като уточни, че тази информация е секретна и няма право да оповести съдържанието на документа, описващ правителственото решение.

 

 

 

Припомняме, че на 3 ноември, в първите дни от конституирането си 48-то Народно събрание задължи Министерския съвет да изработи в едномесечен срок проект за предоставяне на военна помощ за Украйна. Този срок изтича скоро, а МС подготвя пакета, който ще бъде предоставен на Украйна. Най-вероятно неговото съдържание ще бъде обсъдено в Народното събрание, каза министър Стоянов.

 

 

 

От негово интервю в сутрешния блок на БНТ днес обаче все пак се разбраха някои детайли.

 

 

България няма да предостави самолети, нито руски зенитно-ракетни системи C-300. По думите на министъра, ако ги предоставим, няма с какво да пазим нашето небе. Затова подходът щял да е „консервативен“, каза той, без да уточни какво има предвид.

 

 

 

Военната помощ ще е в голям обем и ще бъде изпратена наведнъж – по суша и въздух, като за въздушния превоз ще се използват девет самолета Боинг C-17.

 

България вече е потърсила съдействие за логистиката от САЩ и Великобритания.

 

 

„През първия период имаше 3 доставки, които бяха направени от Министерството на отбраната – каски, бронежилетки, това беше при редовното правителство. Служебното правителство предостави 350 медицински комплекта за обслужване на 35 000 ранени, както и 35 000 комплекта дрехи и обувки.

 

 

 

Сега сме в етап на подготовка за изпълнение на решението на 48-ото НС , който ще бъде предоставен на тренировъчната мисия в Полша, която е отново за украинската армия. Какво въоръжение, за съжаление, не мога да споделя, тъй като документът е класифициран“, заяви Стоянов.

 

 

 

От думите на министъра стана ясно още, че България не е получила от Нидерландия предложение за предоставяне на техни самолети F-16. Нидерландия обаче е предложила обучение на пилоти на F-16. Той не изключи напълно възможността, след като Нидерландия получи нови самолети и свали досегашни F-16 от въоръжение, такова предложение да бъде направено.

 

 

До 2028-2030 година поръчаните от България американски самолети няма да могат да летят ефективно, подчерта министърът на въпрос ще спрян ли МиГ-овете да летят през 2023. Според Стоянов през този адаптационен период (2023-2030) трябва да има алтернативен вариант, за който още няма окончателно решение.

 

 

Стоянов поздрави Сухопътните войски, които днес отбелязват своя празник.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024