ОБЩЕСТВО

Протест на синдикатите блокира цяла София днес

Протест на синдикатите блокира цяла София днес

 

ad0dc4bf39c05abc1934cb99a6856962

 

 

Цяла София ще бъде блокирана днес заради протест на профсъюзите от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. Заради това е препоръчително да избягвате пътуването с автомобил. Протестът започва още рано сутринта пред Народното събрание като двата синдиката са докарали за него и автобуси със свои симпатизанти. Истинската блокада обаче ще настане по обяд, когато протестиращите тръгват на автошествие из столицата.

 

 

 

От 11:00 до 12:00 ч. демонстрантите ще се съберат пред сградата на Народното събрание, а след това ще преминат с автомобили през централни софийски булеварди и улици.

 

 

 

В края на октомври двата синдиката представиха обща декларация с предложения за 13 мерки в ключовите сектори. Ръст на минималната работна заплата от 710 лв. на поне 850 лв. от 1 януари 2023 г. и увеличение с минимум 13% на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор са сред предложенията на двата синдиката.

 

 

 

Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ и председател на стачния комитет, заяви за БТА, че социалното напрежение е изключително високо. В продължение на месец във всички предприятия, където има синдикални организация, хората настояват за преговори с директорите и собствениците, за да може чрез колективното трудово договаряне да се стигне до увеличение на заплащането, посочи той.

 

 

 

 

Капитанов каза, че още по време на предизборната кампания синдикатите са дали сигнал на партиите, че след конструирането на 48-ото Народно събрания ще очакват спешни решения на проблемите на хората. „Няма да даваме толеранс от 100 години“, коментира той.

 

 

„Имаме поредица от маркирани проблеми, които трябва да намерят своите решения и трябва да ги заявим пред властта“, каза за БТА президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

 

 

 

 

Той отправи критика към депутатите: „След като им трябваха три дни, за да изберат председател на Народното събрание, как да очаквам от тях загриженост за държавата“.

 

 

 

Заради заявката над 700 превозни средства да се включват в автошествието, се очаква движението в центъра на столицата от сутринта да бъде ограничено.

 

 

По данни на двата синдиката автошествието е с маршрут: площад „Народно събрание“– бул. „Цар Освободител“ – Орлов мост – бул. „Цариградско шосе“ –„Площад на авиацията“ (кръговото в близост до зала Арена Армеец“) – бул. „Цариградско шосе“ – Орлов мост – бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ – НДК – бул. „България“ – бул. „Акад. Иван Гешов“ – бул. „Цар Борис III” – площад “Руски паметник” – бул. „Ген. М.Д. Скобелев“ – ул. „Опълченска“ – бул. „Тодор Александров“ – площад „Независимост“ – площад „Атанас Буров“ – площад „Ал. Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ – ул. „15 ноември“ – площад „Св. Александър Невски“, където протестното автошествие ще приключи.

 

 

 

Държавният глава Румен Радев ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ от 14:00 часа на „Дондуков“ 2. 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024