СВЯТ

СБУ на Украйна нахлу в манастир! Обискират монасите / СНИМКИ

СБУ на Украйна нахлу в манастир! Обискират монасите / СНИМКИ

sbu-ukraina-nahlu-manastir-obiskirat-507

 

 

Службата за сигурност на Украйна потвърди, че нейни служители извършват обиск на територията на манастира Киево-Печерска лавра в Киев. От ведомството заявиха, че мерките се предприемат, за да се предотврати използването на църковния комплекс като клетка на „руския свят“. Това се казва в съобщение на СБУ, публикувано във вторник, 22 ноември.

 

 

„Службата за сигурност на Украйна провежда контраразузнавателна дейност на територията на Свято-Успенската Киево-Печерска лавра в Киев“, се казва в съобщението.

 

 

 

От СБУ допълват, че претърсванията се извършват съвместно с полицията и Националната гвардия. Пресслужбата на ведомството обясни, че събитията се провеждат на фона на повишен риск от терористични нападения и вземане на заложници поради войната. Като цел на обиска от СБУ бяха посочени:

 

 

  • недопускане на използването на лаврата като клетка на „руския свят“;

 

  • проверка на данни за използването на лаврата за укриване на диверсионно-разузнавателни групи, чужденци и съхранение на оръжие;

 

  • защита на населението от провокации и терористични нападения.

 

 

 

От СБУ уверили, че претърсването се извършва с прякото участие на представители на църквата – то се състои в оглед на територията и помещенията на лаврата и проверка на лицата на територията на комплекса относно участието им в действия, накърняващи държавния суверенитет.

 

 

 

 

Припомняме, на 13 ноември стана известно, че в Киево-Печерската лавра по време на пълномащабната инвазия се молят за Русия. В храма на манастира звучала руската църковна песен „Похвала на Пресвета Богородица“. В нея се пее за Русия и „събуждането на Русия „.

 

 

След това СБУ започна да проучва подробностите около инцидента. Ръководителят на ведомството Василий Малюк заяви, че няма да допусне прояви на проруска пропаганда в Украйна от страна на УПЦ МП в условията на пълномащабна война между страната и Руската федерация.

 

 

Междувременно свещеникът, който водел молебена, беше отстранен. Настоятелят на лаврата Павел каза, че твърденията, че свещениците се молят за Руската федерация, са неверни.

 

 

Превод: GlasNews

Глас нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024