Политика

След 4 часа дебати депутатите решиха да пратим оръжие на Украйна

След 4 часа дебати депутатите решиха да пратим оръжие на Украйна

мир-бсп

 

 

След над четиричасов дебат парламентът гласува проекторешение за „оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България“ и даде срок на правителството до месец да внесе такова предложение в Народното събрание.

От 225 гласували народни представители, „за“ бяха 175, „против“ – 49, а един се въздържа. Парламентарните групи, гласували против пращането на военна помощ на Украйна, са на „Възраждане“ и БСП. Единственият въздържал се от гласуването е от групата на „Продължаваме промяната“ (бел. ред. справка на OFFNews сочи, че това е Константин Бачийски). Подкрепата дойде от ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ и – изненадващо, от „Български възход“ на Стефан Янев.

Гласуването в пленарната зала

Вчера на съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и отбрана ГЕРБ и „Демократична България“ се обединиха по общо проекторешение за „оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България“, което дава срок на правителството до месец да внесе такова предложение в парламента. В комисията решението бе подкрепено и от „Продължаваме промяната“.

По време на днешните дебати по текста в пленарната зала Атанас Славов от „Демократична България“ заяви, че това е шанс да се поправи грешката на предходния парламент и България да се „нареди до съюзниците си“ в НАТО и ЕС. Той призова депутатите да не заемат циничната позиция и да гласуват „за“ пращането на военна помощ на Украйна.

„За 30 години демократичен процес и 20 години в НАТО ние не сме придобили много нови военни способности. Затова е този проект е свързан с превъоръжаване на армията ни. (…) Цинизъм е светът да каже „Ще окажем хуманитарна помощ, но с оръжие не можем.“ България не може да си позволи да заема повече такава позиция“, заяви Славов.

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев изрази надежда, че вече „съществува консенсус, който прави на пух и прах опорката“, че българското общество е против пращането на военна помощ на Украйна.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ констатира, че мнозинството от държави по света не пращат военна помощ на Украйна. Според него подобен акт би бил равносилен на национално предателство. „Очевидно се бърза под външен диктат, което показва, че няма самостоятелност при вземането на решения, което е пагубно за българския народ“, каза той.

Неговият съпартиец Николай Дренчев заяви, че българската армия е в плачевно състояние и че няма как да се даде каквото и да било. „Това стана категорично ясно от думите на министъра на отбраната вчера в комисията“, каза той и предложи от проекторешението да отпадне цялата военна конкретика и да остане само политическата декларация.

Лидерът на „Български възход“ Стефан Янев каза, че партията му подкрепя предложеното проекторешение и предложи поправка в текста: „Предлагаме да допълним с текст, който ще даде възможност българското правителство, със своите представители, да има яснота за мандата и възможностите за намирането на т.нар. заместващи способности.“

По-късно Янев оттегли предложението си. Депутатът от ДБ Елисавета Белобрадова каза, че с това решение България за пореден път потвърждава своята евроатлантическа насоченост:

„Защо е важно, че сме член на ЕС? Това е била основната цел на българските възрожденци и революционери. Българските възрожденци никога не са искали да имаме проруска нагласа и да пазим неутралитет. Доказателство за това са не само битките, които сме водили за нашата независимост, но и доброволното участие на революционерите ни в чужди битки. Когато вярваш в правотата на една страна, военна неутралност не може да има.“

Елисавета Белобрадова в пленарната зала. БГНЕС/Зара Русева

По думите ѝ опорката, че това решение не е важно за българското общество, не е вярна, защото става дума за „дневния ред на целия свят, на демокрацията и демократичния ни ред“.

Ивайло Чорбов от „Възраждане“ ѝ отговори, че с пращането на военна помощ на Украйна буквално ще се изчерпат ресурсите на България в международен план: „Плюйте Путин, а защо народа? С тези пушки просто ще убивате руски войници, нищо няма да промените с голи декларации“, каза той. 

„Не само, че е цинично, но е отвратително това искане да се освободим от съветската техника, за да я заменим с нова“, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП).

„България може да бъде държава, която не задълбочава конфликта, а помага за спасяването на инфраструктурата на Украйна. С тези действия днес вие не потвърждавате, а ерозирате позицията ни в НАТО. Ние от БСП казваме „не“ на войната, „да“ на мира“, каза той.

Бившият министър на иновациите от ПП Даниел Лорер взе думата и заяви, че истинският цинизъм е поддържането на остаряла съветска техника. „Няма да оголим българската армия, ако се отървем от руските доспехи. Да заменим оборудването с ново и модерно, да направим една хубав и модерна България. Ако не сега, кога?“, попита той.

Нинова отправи обвинения към Кирил Петков

Лидерът на Корнелия Нинова взе думата и обяви, че „повече оръжие означава повече война“. По думите ѝ е крайно време да се спре този конфликт и да се търси мирно решение. Тя подчерта, че БСП са последователни в позицията си за Украйна от самото начало.

„Ще цитирам Петков от юли тази година: „България няма да даде оръжия на Украйна“, каза той тогава. Явно нещо днес се е променило. „Български възход“ и г-н Янев са най-голямата изненада. Това беше преди изборите, въпросът е сега какво става и кой е излъганият„, каза тя и добави, че БСП зоват за мир.

Корнелия Нинова в пленарната зала. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Александър Николов от „Български възход“ заяви, че по времето на кабинета „Петков“ е имало рекордно голям износ на оръжия за Украйна. „Това се случи, докато вие бяхте министър на икономиката“, каза той.

Корнелия Нинова отговори, че и преди, и сега е повтаряла, че БСП не са и няма да позволяват нито един патрон да стигне до Украйна.

Христо Иванов: Имперската политика на Путин директно засяга България

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи проекторешението като изключително важно. По думите му то отразява новата ситуация в която България съществува, защото е започнала неизмеримо по-сложна епоха.

Той се обърна към Нинова с думите: „Иван Иванов от вашата група каза, че така ще се види кои партии директно вкарват България във война. Това не е вярно и е безотговорно да се твърди.“ Лидерът на парламентарната група на ДБ е на мнение, че Путин прави опит да наложи имперска политика на влияние, която директно засяга България:

„За да има траен, сигурен мир, ние трябва да си даваме сметка, че е въпрос на поемане на отговорност за гарантиране на сигурността и мира в нашия регион. Няма как иначе да искаме да има реален мир. Нека си даваме сметка, че тази война, която Путин води, е освен всичко друго и война срещу собствения му народ. Не за пръв път в Русия полудял диктатор решава да легитимира властта си с насилие.“

Иван Иванов отвърна на думите на Христо Иванов като каза, че твърдението му не е „изсмукано от пръстите“, а е едно възприятие, което немалка част от българите имат. След това депутатите преминаха към гласуване.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024