Европа

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

Унгария блокира €18 млрд. за Украйна и вбеси ЕС

 

1010x570

 

 

Германският външен министър Аналена Бербок нападна остро Унгария заради блокирането на 18 млрд. евро финансова помощ за Украйна, след като няколко европейски дипломати обвиниха правителството на премиера Виктор Орбан в шантаж, пише „Политико“.

Бербок предупреди, че Будапеща не бива да „играе покер“ в опит да оказва натиск на Брюксел в спора за върховенството на закона.

 

 

Предложеният от Европейската комисия в сряда нов пакет е нужен, за да се поддържа икономиката на Украйна и да се подпомогне публичният сектор в следващата година, както и за възстановяване на унищожена от Русия инфраструктура. Унгария обаче заявила, че не може да подкрепи пакета според трима представители на ЕС, цитирани от изданието.

 

 

Този ход вбесява Брюксел и Берлин. Според четирима източници той се разглежда като шантаж за деблокиране на европейски средства за Унгария в размер на над 13 млрд. (от които 5.8 млрд. по Плана за възстановяване и устойчивост), които може да не бъдат отпуснати, ако страната не реши спорните въпроси около върховенството на закона.

„Финансовата и хуманитарната ни подкрепа в рамките на зимната помощ не е нормален европейски въпрос, за който хората играят покер и преговарят напред-назад за финансови ресурси“, отговори Бербок в отговор на въпрос на „Политико“ на пресконференция в Берлин. „В ситуация сме, в която спасяваме животи тъкмо с финансовата помощ от Европа.“

 

 

 

Във вторник унгарският финансов министър Михай Варга обясни, че Будапеща е готова да подкрепи Украйна, но е против страната да допринася за това ЕС да взима нов заем. Очаква се въпросът да бъде обсъден отново на 6 декември, когато се срещат финансовите министри на ЕС.

 

Източник: „Дневник“

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024