ОБЩЕСТВО

Хампарцумян: Протести, които водят до по-високи заплати, не са правилният път

Хампарцумян: Протести, които водят до по-високи заплати, не са правилният път

hamparcuman-protesti-koito-vodat-do-po-visoki-zaplati-ne-sa-pravilnia-pat-1

 

 

 

„Всеки един бюджет е възможно по-достоверна прогноза на това, което очакваме догодина да похарчим. Ние нямаме бюджет, който да е изсечен в камък и който да не може да се преизпълни, недоизпълни, манипулира. Той отразява определени политики на водещите политически сили, водещата политическа сила, така че, от тази гледна точка, това, което имаме днес, е едно от възможните решения“. Това каза в студиото на TV Bulgaria on air банкерът Левон Хампарцумян.

 

 

Той допълни, че „не би търсил най-доброто, а възможното. Всички мислим, че ще има избори, най- вероятно, когато се стопи снегът“.

По повод исканията на синдикатите, банкерът допълни, че хората, които имат работа и перспектива в работата си, по- малко се нуждаят от някой, който да ги представлява в искането за по-висока заплата. Те по-скоро търсят нова квалификация или дори да си сменят работното място, ако е някоя търсена професия. Протести, които водят до по-високо заплащане, не е добрият път за развитие. Възможен е дори в развитите страни, където стачкуват служителите на тежко субсидирани или затруднени индустрии – авиолиниите, Луфтханза и др.

 

 

„Достатъчно много хора взимат минимална заплата и допълнително в плик нещо отгоре. Това изкривява статистиката, трудовите взаимоотношения и дори усещането ни, че живеем в някаква много бедна държава, а пък като излезеш на улицата, не е Третият свят. По същия начин, когато имаш хора, за които статистиката, респективно държавата, има грешни данни, как държавата да фокусира, как да таргетира, как да уцели на кого да даде и на кого да не даде“, смята Хампарцумян.

 

 

„Ако не знаете какви доходи има някой, как ще прецените дали е енергийно беден или енергийно небеден? Така че, от гледна точка на фокусирането държавата няма инструментите, компетентността, администрацията, която може да го приложи. Същото е с поставянето на лимити, наказването… Ама това ще се контролира от кого? От нископлатени, не много компетентни чиновници. Ерго, ти слагаш някакви правила, някакви закони, квинтесенцията е ситуацията по границите.

 

 

Дали ще бъде Капитан Андреево, откъдето минава всеки и всеки, който си плати, може да прекара каквото си поиска, или ще бъде границата с Турция, през която трафикантите, като че ли си минават необезпокоявани?“ пита риторично Левон Хампарцумян.

 

Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024