ОБЩЕСТВО

Шеф от МВР: Трупът на командира на „Призрака на Киев“ изплува без крака край Царево

Шеф от МВР: Трупът на командира на „Призрака на Киев“ изплува без крака край Царево

 

летецът

 

 

Мистериозен труп на военен пилот, открит в морето край Царево, стана причина за международно разследване, довело до установяването на самоличността на летеца и връщането му за погребение на родна земя.

 

 

 

Тази покъртителна история разказа началникът на сектор „Издирване и бежанци” към ОДМВР-Бургас Христо Ичев, който по-рано днес бе награден за цялостната си дейност при противодействие на нелегалната миграция, но и основно заради факта, че именно той – след задълбочен анализ – е предложил системата от КПП-та, които от повече от месец пазят града от нагли каналджии, съобщава „Флагман“.

Тялото на пилота е открито в началото на септември от случайни граждани, които се разхождали край морето. Те се натъкнали на истински шокираща гледка – отворен парашут, мъж във военна униформа, с каска и конкретно оборудване по нея. Липсвали краката му. Веднага е изпратен сигнал до полицията и започва разследване.

 

 

 

„Трупът на човека беше в напреднал стадий на разложение. По всичко личеше, че е престоял във водата няколко месеца и беше напълно неразпознаваем, обезличен и с откъснати крайници. Веднага влязохме във връзка с колеги, които са в доброволните клубове по парапланеризъм и парашутизъм, за да опитаме да открием самоличността му. Те ни свързаха с военни пилоти и от там се потвърди, че оборудването му е военно. Най-логичната връзка оттам насетне бе Украйна”, коментира началникът на сектор „Издирване и бежанци” към ОДМВР-Бургас.

 

 

 

Христо Ичев разказа, че разследващите са успели да влязат в контакт с Военно-въздушните сили на Украйна и по оперативни данни са разменили ценна информация по случая. От там са изпратили за сравнение специални списъци с оборудването, което притежават пилотите им, както и характерни цифри, които отговарят за типа самолет и за пилота.

 

 

 

Точно въпросните 5-цифрени кодове обаче се оказват най-трудни за идентифициране, тъй като са престояли месеци в солената вода, а за съжаление разложението на тялото на пилота е допълнило процеса по унищожението им. Въпреки това разследващите успяват да ги открият и сверят правилно, и да ги изпратят до Украйна.

 

 

 

Цялостната хронология на събитията, довели до смъртта на пилота, след това бързо се разкрива. Свален е СУ-25 с двама летци в района на Змийски остров пред Одеса в Черно море. Пилотирал е Михайло Матюшенко с позивна “Дiд” или „Дядо”. 61-годишният полковник е бил ударен от ракета, катапултирал е, но в бързината на случващото се не е успял да се намести правилно на седалката.

 

 

 

При изстрелването на двамата летци от кабината, неговите крака се заклещват в рамката на кокпита и биват откъснати от огромната сила. Матюшенко е загинал от кръвозагуба, уточниха от българското разследване. По тялото му, освен откъснатите крайници, не са намерени други следи от травми.

 

 

 

Михайло Матюшенко получил позивната си от млади пилоти, които той обучавал. Киевските медии твърдят, че той е бил един от инструкторите на „призрака от Киев” – мистериозен и по-скоро митичен пилот, за който се говореше, че е свалил десетки руски самолети в началото на март. 61-годишният летец, чието тяло бе открито край Царево пък бил един от най-опитните пилоти в украинските ВВС.

 

 

 

През кариерата си управлявал президентския самолет, а още в началото на войната категорично заявил, че въпреки възрастта си, ще се качи в кокпита да защитава страната си. „Много съм стар, но ще отида да се бия, защото го мога по-добре от всеки”, казал той на съпругата си.

 

 

Флагман, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024