Политика

Експерти: Бензинът у нас ще стане златен, ако българската рафинерия спре да работи

Експерти: Бензинът у нас ще стане златен, ако българската рафинерия спре да работи

bdc5bb341e71ded33f0fcba0bc32f6c4

 

 

Горивата за автомобили се поскъпнат с около 1 лв. за литър, ако по една или друга причина рафинерията в Бургас спре работа, пише Труд, позовавайки се на експерти.

 

 

Причината за това е, че ще трябва да внасяме бензин и дизел, но цените при съседите са доста по-високи от тези на рафинерията в Бургас. Фирми от Турция вече дават оферти за доставка на горива в България, но на по-високи цени.

 

 

 

От един тон нефт бургаската рафинерия произвежда около 500 кг бензин, 300 кг дизел и 150-200 кг други продукти. На българския пазар може да бъде продадено цялото количество дизел, произвеждано в рафинерията, но само около 5-10 на сто от произвеждания бензин, защото потреблението му е значително по-малко.

За другите нефтопродукти също няма пазар в България. Затова за рафинерията е изключително важно да може да изнася произведените бензин и други нефтопродукти, защото в противен случай базите ѝ за съхранение ще се напълнят и ще трябва да спре работа.

 

 

Ако това стане, ще има дефицит на горива в региона, което ще доведе до още по-голямо покачване на цените им.

По-голямото търсене на дизел е причина за по-високата му цена спрямо бензина. В редица страни от Европа има недостиг на дизел. Голяма част от горивата, които търговци изнасят от България, са за Украйна.

 

 

 

Служебното правителство неотдавна разреши нефтопродуктите на рафинерията в Бургас да бъдат изнасяни до 5 март 2023 г. След тази дата ще бъде забранен износът на дизел.

 

 

 

Същевременно в парламента обсъждат законопроекти, с които да бъде забранен износът на бензин и дизел, както и да бъде дадена възможност държавата да поеме контрола над рафинерията, ако например тя откаже да работи заради някакво решение на Москва.

Проблемът е, че няма българин, който може да поеме контрола над рафинерията и бързо да осигури доставки на неруски нефт, категорични са хора от бранша.

 

 

 

Доставката на петрол до пристанищния терминал “Росенец”, който не е руски, е изключително сложна задача. На всеки три дни един танкер трябва да докарва нефт в рафинерията, ако има забавяне от няколко дни, може да се стигне до недостиг на пазара, обясниха от бранша.

 

 

 

Един от най-големите износители на петрол е Саудитска Арабия. Но ако решим да заменим руския нефт с такъв от Саудитска Арабия, танкерите ще трябва да изминават над 4000 км. За да има доставки на всеки три дни в “Росенец”, само в едната посока трябва да има седем танкера, които пътуват един след друг, обясниха хора от бранша. Трябва да бъде предвиден и рискът танкерите да бъдат забавени някъде по пътя.

 

 

 

 

По-големите разходи за транспорт ще доведат да поскъпване на горивата в страната.

 

 

България е договорила дерогация с Европейската комисия и до края на 2024 г. може да ползва руски нефт. След тази дата Европейската комисия иска да спрем да използваме руския нефт.

 

 

Деветият пакет от санкции, приет от ЕС, може да ограничи работата на петролна рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ в България. Това заяви един от мениджърите на компанията – Илшат Шарафутдинов, съобщава БГНЕС, цитирайки ТАСС.

 

 

„В момента анализираме ситуацията и провеждаме консултации“, каза той.

 

 

Както бе съобщено по-рано поради новите санкции българската рафинерия на „Лукойл“ ще може да продава петролни продукти, произведени в България или в Украйна, а продажбите за ЕС и трети страни ще бъдат забранени от 5 февруари.

 

 

Сред продуктите, разрешени за износ в Украйна, са авиационен бензин и различни видове парафин, масло, тежко гориво и други. За България износът на тези горива е разрешен поради необходимостта от ограничаване на рисковете за околната среда.

 

 

Окончателното решение за износа на петролни продукти ще трябва да бъде взето от българските власти, които трябва да са сигурни, че те са предназначени само за потребление в Украйна или че продажбата и доставката им не са свързани с опит за заобикаляне на санкциите.

Политика

More in Политика

phpg4j7oh_559x345

“Чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента.“ Най-интересните цитати в записа от събранието на ПП

май 26, 2023
big_18cf

Киро с отчайваща опорка за грандиозния скандал: Наблюдаваме координация на проруските сили в България

май 26, 2023
big_7777

Брюксел с първа реакция за скандалния запис, разпространен от Радостин Василев

май 26, 2023
big_11030

Костадинов: Опитват се да превземат държавата и да извършат държавен преврат. Очакваме Гешев да действа

май 26, 2023
960x540

Василев пусна чудовищен запис с Петков/Василев: Службите ще са наши, одобрени от посолствата / ВИДЕО

май 26, 2023
Image_14543950_40_0

Радостин Василев: Пълни лъжи са, че са правени записи по групите и централите (На живо)

май 26, 2023