Политика

Жега във властта за 800 млн. USD след новия указ на Путин: Ще трябва ли да плащаме неустойки?

Жега във властта за 800 млн. USD след новия указ на Путин: Ще трябва ли да плащаме неустойки?

 

газ980x551_1544436979

 

 

Министърът на енергетиката: Още сутринта „Булгаргаз“ е поискал становище от правните си консултанти

 

 

 

В късния следобед на 30 декември руският президент Владимир Путин издаде указ, с който разрешава някои плащания на газа на „Газпром“ в чуждестранна валута.  Това става часове преди изтичане на договора между „Газпром експорт“ и „Булгаргаз“ за доставки на руски газ. Така последните часове на 2022 г.  станаха горещи за българската енергетика.

 

 

 

Новият указ разрешава плащания към руски доставчици, ако събират дългове от чуждестранни купувачи или самите те погасяват дългове към руски доставчици по договори за доставка на природен газ. Разплащанията могат да бъдат в чуждестранната валута, предвидена в договора, и да бъдат реализирани през специална сметка, пише в документа.

 

 

 

Така президентът на Руската федерация променя предишния указ от 31 март, в който беше задължението да се открие сметка в рубли, в която да се превалутира плащането в долари или евро.

 

 

 

Какво означава това за българската страна по договора?

 

 

От „Булгаргаз“ припомниха, че днес изтича договорът с „Газпром експорт“ и за този казус с указа на руския президент ще се търсят консултации.

 

 

 

Министърът на енергетиката Росен Христов отговори на „24 часа“, че още сутринта „Булгаргаз“ е поискал правно становище от юридическите си консултанти. „Така или иначе ние не можем да извършим плащания през почивните дни, тъй като банките не работят.  След получаване на становище от юристите, ще предприемем необходимите стъпки, ако се налага“, отговори още Христов.

 

 

 

Високопоставени източници в енергетиката коментираха, че това е доста подъл ход, тъй като никоя банка не работи в последия ден на годината. И че това е подготовка за бъдещ арбитраж и ще засегне не само нашата страна, но и другите в Европа, които отказаха да плащат в рубли.

 

 

 

Според други експерти, които са извън държавната енергетика, е възможно на 27 януари „Булгаргаз“ да получи фактура за неустойки по договора за около 800 млн. долара, без лихвите.  Срокът за плащане щял да бъде към 15 февруари.  Ако то не се получи, вероятно ще се заведе арбитражно дело.

 

 

 

По договора имало летни плащания за неприети, според някои, а според други – неполучени количества. Те са в размер на 4% от газа.

 

 

 

Минималните годишни количества газ, за които се дължи плащане,  били 80% от 2,9 млрд. куб. м, което е 1,5 млрд. Съгласно договора в първата половина на следващата година българската компания има право да получи 450 млн. куб. м. Така че остават към 1 млрд. куб. м газ, за който вероятно ще се спори.

 

 

Всекидневните заявки, които „Булгаргаз“ е правила, според тези експерти, не е задължение, а е право на компанията да си оптимизира графиците за доставка.

 

 

 

Часове преди изтичането на годината е ясно, че няма яснота върху казуса с новия указ на Путин.

 

24chasa.bg

Политика

More in Политика

phpg4j7oh_559x345

“Чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента.“ Най-интересните цитати в записа от събранието на ПП

май 26, 2023
big_18cf

Киро с отчайваща опорка за грандиозния скандал: Наблюдаваме координация на проруските сили в България

май 26, 2023
big_7777

Брюксел с първа реакция за скандалния запис, разпространен от Радостин Василев

май 26, 2023
big_11030

Костадинов: Опитват се да превземат държавата и да извършат държавен преврат. Очакваме Гешев да действа

май 26, 2023
960x540

Василев пусна чудовищен запис с Петков/Василев: Службите ще са наши, одобрени от посолствата / ВИДЕО

май 26, 2023
Image_14543950_40_0

Радостин Василев: Пълни лъжи са, че са правени записи по групите и централите (На живо)

май 26, 2023