СВЯТ

Путин: Заплахата от ядрена война се увеличава: Ние не сме луди, но Русия може да се бие дълго време в Украйна / ВИДЕО

Путин: Заплахата от ядрена война се увеличава: Ние не сме луди, но Русия може да се бие дълго време в Украйна / ВИДЕО

 

big_2022bg

 

 

Руският президент Владимир Путин заяви, че армията на Русия може да се сражава дълго време в Украйна, но според него няма нужда да се мобилизират още войници на този етап.

 

 

 

Специалната военна операция е „дълъг процес“, но вече доведе до „значителни резултати“: „Появиха се нови територии. (…) Честно казано, Азовско море се превърна във вътрешно море на Руската федерация, това са сериозни неща“. Но ключовият резултат е, че милиони жители на новите региони, които изразиха желание да живеят в Русия, го реализираха: „Това е най-важното“, подчерта Путин.

 

 

 

Полските националисти „спят и виждат“ как да превземат западните региони на Украйна „и ето какво ще направят“. Единственият реален гарант за териториалната цялост на Украйна може да бъде само Русия, добави Путин.

 

 

 

Войната в Украйна беше започната от тези, които дойдоха на власт в тази страна след преврата през 2014 г. През всичките тези години Западът пренебрегваше законните интереси на жителите на Донбас и законното желание на Русия да ги защити: „На всички наши искания в отговор получавахме само плюнки в лицето. Това е скрита форма на русофобия“, заяви Путин.

 

 

 

„Що се отнася до продължителността на специалната военна операция, разбира се, това може да бъде дълъг процес“, заяви Путин на предавано по телевизията заседание на руския Съвет за правата на човека. По думите му, обаче засега „няма смисъл“ от допълнителна мобилизация, след като през септември и октомври бяха мобилизирани 300 000 запасняци. Путин увери, че Русия ще защитава своите интереси с всички налични средства.

 

 

 

В Русия, за разлика от Украйна, не разстрелват онези, които са напуснали позициите си: „Ние дори нямаме лагери, зони и така нататък. Всичко това са глупости, фейкове, които нямат никакво основание“.

 

 

Опасността от ядрена война нараства, но Русия „няма да размахва ядрени оръжия като бръснач“ и ги смята за защитен инструмент и възпиращ фактор, заяви руският президент. „Ние не сме луди, ние знаем какво ядрено оръжие“, каза Путин. Руската стратегия е изградена около така наречения ответен удар: „Тоест, когато ни ударят, ние отвръщаме на удара“. В същото време Москва разполага с по-напреднали и модерни стратегически сили от всеки друг, добави Путин.

 

 

 

 

Ще бъде приета отделна програма за възстановяване на жилищното строителство в Донбас. Работата в Мариупол, където вече работят руски строители, тече с бързи темпове каза руският президент. По думите му, щетите в Донбас, причинени от Киев, вече се оценяват на над 1,3 трилиона рубли, а окончателната цифра ще бъде още по-висока. Обезщетението от страна на Украйна за щети „със сигурност изобщо няма да бъде излишно“.

 

 

Западните правозащитни организации са създадени не за да се борят за правата на човека, а като инструмент за влияние върху вътрешната политика на Русия и други постсъветски страни, което доказва отношението им към жителите на Донбас: „Те смятат тези хора за хора от второ качество, те смятат Русия за страна от втора категория, която просто няма право на съществуване“.

 

 

 

„От наша страна може да има само един отговор: последователна борба за нашите национални интереси. Ще го направим. (…) На първо място, разбира се, ще се съсредоточим върху мирните средства. Но ако не остава нищо друго, ние ще се защитаваме с всички средства, с които разполагаме“, заяви Владимир Путин.

 

 

 

Според него опитите за забрана на руската култура са „глупости“. „Ако трябва да бъда честен, дори не знам дали трябва да противодействаме на това по някакъв начин. Тези, които правят това, явно са врагове на страната ни, сами си нанасят щети с действията си и необходимо ли е да се предотвратяват тези щети, които си причиняват?“, реторично попита Путин.

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

захароваbig_big_010184c_1_

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

ноември 30, 2023
армията на германия

В Берлин бият тревога! Армията може да издържи само два дни война

ноември 28, 2023
трагично

Трагедия: Черно море погълна двама младежи, снимали стихията от пристанище / СНИМКА

ноември 28, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023
1010x570

Bild: САЩ и Германия възнамеряват да принудят Украйна да преговаря с Русия

ноември 24, 2023
1700622928-52

Forbes: Американски снаряди се дезориентират в Украйна заради…

ноември 24, 2023