Политика

„Алфа Рисърч“: Иде неочаквана развръзка на следващите избори! ГРАФИКИ

„Алфа Рисърч“: Иде неочаквана развръзка на следващите избори! ГРАФИКИ

нсbig_1447

 

 

„Кризите, несигурността, войната и политическата нестабилност откраднаха оптимизма на българите. Обичайно за този период от годината нагласите на хората са предимно оптимистични.

 

 

Тази година обаче ситуацията е различна. Има много силен спад в оптимистичните очаквания в сравнение с миналата година, докато песимизмът, че ситуацията ще бъде по-лоша от миналата година, нараства“, това коментира социоложката Геновева Петрова от “Алфа Рисърч“.

 

 

 

 

 

57% от хората очакват през 2023 г. да има нови парламентарни избори, а според 35,4% ще се стигне до повече социални протести. 34,2% смятат, че България ще започне да излиза от кризите, а 31,8% очакват да нараснат доходите им.

 

 

 

Според 27,4% конфронтацията ще нарасне, а 13,6% вярват, че повече млади хора ще започват да се връщат в България. 7,2% смятат, че ролята на България в Европа и на Балканите ще бъде по-голяма.

 

 

 

 

„Доверието към парламента е изключително ниско – 7%. Това показва, че търпението на хората е на прага на изчерпване. До момента не е имало случай, в който Народно събрание да стартира с толкова ниско доверие.

 

 

 

Хората очакват наистина конкретни решения и редовно правителство. Единият от начините, по който хората ще накажат партиите, е като не отидат да гласуват“, посочи Геновева Петрова в сутрешния блок на bTV.

 

 

Президентът Румен Радев търпи негатив в рамките на цялата година. Доверието в него спада от 51% при стъпване във втория мандат до 36% към днешна дата.

 

 

 

 

 

 

„Той до скоро се ползваше с преобладаваща подкрепа от хората, но вече не може да разчита на нея. Всички институции търпят негативи заради политическата ситуация в страната и всички се възприемат еднакво отговорни за проблемите“, коментира Геновева Петрова.

 

 

 

„Към служебния кабинет и служебния премиер Гълъб Донев оценките са силно поляризирани. Одобрението е около 24%, а неодобрението между 22 и 29% – в зависимост от това дали говорим за служебния премиер, или за правителството. Дейността на отделните министри остава непозната за хората“, каза още тя.

 

 

 

 

 

Електоралните нагласи повтарят вота от 2 октомври. Около 15% от хората искат да гласуват, но не откриват за кого да гласуват. Едва 35% от хората казват, че биха отишли до секциите.

 

 

При всяка партия има спад в подкрепата. Това вещае неочаквана развръзка при следващи парламентарни избори, може да има разместване на участници. Партийните лидери също губят подкрепа. Никой не регистрира обратна тенденция“, посочи Геновева Петрова.

 

 

 

 

 
„Алфа Рисърче“ е провела националното представително проучване в периода 1 – 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страначрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

 

Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по полвъзрастобразование.

 

Блиц

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024