Бедствия

Българин е в болница след ада в Пирот, отровният облак може да дойде и у нас / СНИМКИ

Българин е в болница след ада в Пирот, отровният облак може да дойде и у нас / СНИМКИ

 

029a7a85e43f3a8b70da392d02016c6d

 

 

Не сме отчели някакви притеснителни стойности на амоняк във въздуха след аварирането на товарния влак в Сърбия. На границата са разположени няколко станции, които ще измерват по 24 часа въздуха, за наличието на опасния газ.

 

 

Това каза за Нова телевизия директорът на Дирекция „Аварийна помощ” към Столичната община Красимир Димитров.

„В следващите часове, в зависимост от метеорологичните условия в района, част от амоняка може да достигне до територията на страната. Вятърът в района на Пирот е от юг – югооизток, което означава, че няма опасност за момента.

 

 

Всички служби в България са заели своите позиции и наблюдават обстановката, за да уведомим превантивно населението за евентуалното приближаване на такъв облак от амоняк“, допълни още Красимир Димитров

 

 

 

„Преди един час един българин бе асистиран към Ниш и в момента му правят изследвания. Държим връзка с него, той е добре“. Това каза Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш, Сърбия пред БНТ.

 

 

 

Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш

 

Освен българина в Ниш, има още шестима пострадали от изтичането на амоняк след ицидента с влак. В Пирот са четирима, всички без опасност за живота. Двама от тях са пожарникари на 27 и 29 години, има турски гражданин между 40 и 50 години и един шофьор на камион между 40 и 50 години.

 

 

 

Изтеклото количество амоняк е около 20 тона. Продължава да има изтичане, съобщи БНТ.

От българска страна има станция, която измерва евентуално изтичане на амоняк към наша територия. Засега такова не е отчетено.

 

 

„Страшно е. Градът е в шок. Не смеем да излезем от домовете си. Много хора не отидоха на работа след като се разбра, че има дерайлирал влак и теч на амоняк и е опасно“. Това коментира пред „Телеграф“ Йелена Киров, жителка на Пирот.

 

Тя разказа, че в града постоянно обикалят полиция и от мегафони призовават хората при възможност да не излизат навън.

„Някои облепиха прозорците си с хартия и вестници. Тези, които са с дървени дограми го правят. Тук има доста стари къщи и се налага“, разказа още Киров.

 

 

 

За онези, които все пак се престрашават да излязат навън има организация и се раздават медицински маски. „Много прилича, както беше при ковид пандемията“, коментира още местната жителка.

 

 

 

„Хората са малко уплашени след обявеното извънредно положение в Пирот заради дерайлиралия влак с амоняк в Сърбия“, каза пред bTV Петър Йованович, който е в града.

 

 

 

Йованович разказа, че училищата не работят, големите вериги магазини също са затворени. Според него трябва скоро да започна нормализиране на обстановката.

„Има много полиция в града, образували са се и тапи около границата“, разказа още мъжът.

 

 

 

Хората в Пирот все пак са оптимисти, защото въздухът се е поразредил и се надяват до края на деня опасния газ да се разнесе и да не нанесе сериозни поражения. Част от съдържателите на хотели и ресторанти са притеснени, че аварията може да доведе до откази на част от резервациите за Нова година в града.

 

 

 

В Пирот е обявено извънредно положение след като вагон с амоняк се обърна край града, около 17.30 ч. в неделя на участък от релсовия път от Пирот до село Станичене. 51 души са настанени в болница. В града е създаден Кризисен щаб, който следи обстановката и периодично пуска указания за гражданите как да се предпазят.

 

Блиц

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023