СВЯТ

Вашингтон: Обезпокоени сме от връзките на Китай с Русия

Вашингтон: Обезпокоени сме от връзките на Китай с Русия

 

zx952y526_4192346

 

 

Държавният департамент на САЩ изрази безпокойство от сближаването на Китай с Русия след вчерашния видеоконферентен разговор между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин, предаде Ройтерс.

 

 

„Пекин твърди, че е неутрален, но поведението му ясно показва, че продължава да инвестира в тесни връзки с Русия“, заяви представител на Държавния департамент, допълвайки, че Вашингтон „следи внимателно дейността на Пекин“.

 

 

 

Припомняме – в петък китайският президент Си Дзинпин проведе видеовръзка с руския си колега Владимир Путин. По време на разговора двамата неведнъж заявиха, че поддържат „тесен стратегически контакт“.

 

 

„Тази година проведохме с вас две присъствени срещи, неведнъж разговаряхме по телефона, намираме се в тесен стратегически контакт“, посочи Си Дзинпин. Под нашето съвместно ръководство китайско-руското всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие през новата епоха показва стресоустойчивост“, каза Си Дзинпин.

 

 

 

 

От своя страна руският президент Владимир Путин заяви, че очаква китайският му колега Си Дзинпин да направи държавно посещение в Русия през пролетта на следващата година, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че такава визита би била публичен израз на солидарност от страна на Китай на фона на буксуващата руска военна кампания в Украйна.

 

 

В началото на февруари Владимир Путин направи визита в Китай, където преговаря със Си Дзинпин и посети откриването на зимната олимпиада в Пекин – броени дни преди началото на руската инвазия в Украйна. През септември двамата също разговаряха лично в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество в Самарканд, Узбекистан.

 

 

Във встъпителното си обръщение по време на видеоконференцията с участието на двамата лидери: „Ние Ви очакваме, уважаеми г-н Председател, скъпи приятелю, очакваме Ви следващата пролет на държавно посещение в Москва.“ Тази визита ще „покаже на света колко близки са руско-китайските отношения“, подчерта Путин.

 

 

В своето изложение, което продължи около осем минути, Путин заяви още, че отношенията между Китай и Русия придобиват все по-голяма значимост като стабилизиращ фактор. Той постави като цел задълбочаването на военното сътрудничество между двете държави.

 

 

От своя страна китайският президент изрази готовност да засили стратегическото сътрудничество с Русия на фона на „трудното положение“ в света като цяло.

 

 

Отношенията между Русия и Китай, които и двете държави определят като партньорство „без граници“, придобиха огромно значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи безпрецедентни санкции на Русия заради инвазията ѝ в съседната страна, Китай не осъди нейната военна кампания, а вместо това подчертава колко необходим е мирът, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

Износът на руски енергоносители за Китай се увеличи значително след началото на войната. Сега Русия е най-големият доставчик на петрол за Китай.

 

 

 

В същото време Пекин внимава да не предоставя на Москва пряка материална подкрепа, за да не си навлече санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024