ОБЩЕСТВО

„Евробарометър“: Повечето българи вече не одобряват подкрепата на ЕС за Украйна / ГРАФИКИ

„Евробарометър“: Повечето българи вече не одобряват подкрепата на ЕС за Украйна / ГРАФИКИ

 

украинци

 

 

По-малко от половината (48%) от българите одобряват по принцип подкрепата от Европейския съюз за Украйна след инвазията на Русия. Това не се променя (49%) и когато биват питани да се замислят за по-конкретни действия като санкциите срещу Русия и хуманитарна, военна и финансова помощ за украинците. Това показва проучване на „Евробарометър„.

 

 

Допитване на „Евробарометър“ от втората половина на април (един месец след руското нападение), показа, че 73% от българите са изпитвали симпатии и съчувствие към украинците, 71% са били съгласни, че ЕС е проявил солидарност с тях и 47% – че бързо им е помогнал.

 

 

Настоящото проучване показва, че четирима от десет българи не са доволни и от сътрудничеството между страните от ЕС за справяне с последиците от войната.

 

 

 

Ако с действията си и блокирането на нови санкции управляващите в Унгария си изградиха репутацията на най-проруската държава в ЕС, то гражданите на страната подкрепят значително повече (63%) действията на ЕС в помощ на Украйна. И при по-конкретния въпрос там над половината (56%) дават одобрението си.

 

 

 

По този въпрос България не е и в категорията на Румъния – съответно 61% и 60% одобряват там действията на ЕС. „Нашата“ група е тази с Гърция и Кипър.

 

 

Това показват резултатите от проучването на Евробарометър на Европейския парламент за есента на 2022 г., чиито резултати бяха публикувани днес. Средно 74% от гражданите на Европейския съюз одобряват подкрепата на блока за Украйна след инвазията на Русия.

 

 

 

В 24 държави членки на ЕС, по-голямата част от гражданите са съгласни с подкрепата от страна на ЕС. Най-значителните стойности са регистрирани в Швеция (97%), Финландия (95%), Нидерландия (93%), Португалия (92%) и Дания (92%), докато в България и Гърция подкрепата е най-ниска (48%).

 

Одобрявате или не одобрявате подкрепата на ЕС за Украйна след руската инвазия? (%-Одобрявам)© Евробарометър

 

 

 

Десет месеца след началото на войната в Украйна подкрепата за конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна – се запазва на същото високо равнище от 73% (49% за България).

 

 

 

 

Одобрявате или не одобрявате конкретните мерки, предприети от ЕС – под формата на санкции срещу руското правителство или финансова, военна или хуманитарна подкрепа за Украйна? (%-Одобрявам)© Евроберометър

 

 

Най-висока е във Финландия и Швеция (и двете по 96%), а най-ниска – в Гърция (46%). Усилията на държавите членки за координиране на отговорите на последствията от инвазията са до голяма степен оценени. Общо 58% от гражданите на ЕС са доволни от нивото на сътрудничество между страните, докато 37% не са.

 

 

 

Колко доволни сте или не сте от сътрудничеството между държавите членки на ЕС в отговора на последствията от войната в Украйна?© Евроберометър

 

 

 

Одобрението е особено високо в Ирландия (84%), Португалия (83%), Дания (83%), Швеция (81%) и Финландия (80%). Гърците (34%), кипърците (40%), българите (41%) и словаците (41%) са сред най-слабо удовлетворените. Въздействието на руската война в Украйна се усеща ясно от европейските граждани. Заради войната и последиците от нея близо две трети вярват, че животът им ще се промени (65%), увеличение от 4 процентни пункта в сравнение с април/май 2022 г.

 

 

 

Демокрация

 

 

 

Анкетираните са на мнение, че демокрацията остава най-важната ценност, за която Европарламентът трябва да се бори, като 72% смятат, че страната им е спечелила от членството в ЕС. Това е и мнението на мнозинството във всички държави членки, като дяловете надхвърлят 90 % в Малта (95 %), Ирландия (92 %), Литва (91 %) и Люксембург (91 %).

 

 

 

Най-нисък е делът в Австрия (55%), България (60%) и Италия (61%).

 

 

 

Този резултат остава относително стабилен в повечето страни, като най-значително повишение се наблюдава в Малта (+6 процентни пункта), Финландия (+6 процентни пункта) и Швеция (+4 процентни пункта).

 

 

 

 

Взимайки всичко предвид, бихте ли казали, че страната Ви се е облагодетелствала или не от членството си в ЕС?© Евроберометър

 

 

 

В отговор на въпроса кои ценности следва да защитава приоритетно Европейският парламент, респондентите посочват най-често демокрацията (36%), следвана от защитата на правата на човека в ЕС и по света (29%) и свободата на словото и мисълта (28%). Гражданите искат тези основополагащи ценности на ЕС да бъдат отстоявани в Съюза и извън него.

 

 

 

В България, анкетираните посочват върховeнството на закона и свободата на движение като приоритетни.

Проучването е проведено между 12 октомври и 7 ноември 2022 г. за Европейския парламент от Kantar.

 

Източник: dnevnik.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024