Политика

Кремъл изпълни заканата си за петрола, декретът на Путин е факт!

Кремъл изпълни заканата си за петрола, декретът на Путин е факт!

 

phpgmbarj_559x345

 

 

Декрет, който забранява продажбата на руски петрол и петролни продукти на страни, които са наложили таван на цената му, подписа руският президент Владимир Путин, съобщава БНТ.

 

 

Мярката влиза в сила от 1 февруари и ще продължи пет месеца – до 1 юли 2023 г.

 

 

В началото на декември ЕС, Г-7 и Австралия фиксираха таван на цената на петрола от 60 долара за барел от Европейския съюз, Г-7 и Австралия. Таванът на цените надгражда по-строгата директна забрана на ЕС за закупуване на руски морски суров петрол.

 

 

България получи дерогация от ембаргото за внос на руски морски петрол. За срок до 31 декември 2024 година се разрешават закупуването, вносът или трансферът на суров петрол, превозван по море, както и на петролни продукти от Русия към България.

 

 

Руското министерство на енергетиката ще следи как се изпълнява нормативния акт.

 

 

 

Указът, публикуван на правителствения сайт на Кремъл, е представен като пряк отговор на „недружелюбните и противоречащи на международното право действия от страна на Съединените щати и присъединилите се към тях чужди държави и международни организации“.

 

 

„Забраняват се доставките на руски петрол и петролни продукти на чуждестранни юридически и физически лица, при условие че в договорите за тези доставки пряко или косвено се предвижда използването на механизъм за фиксиране на максимална цена“, се посочва в указа.

 

 

 

Въпреки че забраната за износ ще важи до началото на юли, има клауза, която позволява на Путин да отмени забраната в специални случаи. Министерството на енергетиката на Руската федерация е инструктирано редовно да следи за изпълнението на забраната.

Политика

More in Политика

кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024