Политика

Окончателно: Пращаме военна помощ на Украйна, Нинова призова Радев да наложи вето

Окончателно: Пращаме военна помощ на Украйна, Нинова призова Радев да наложи вето

 

 

IMAGE_12974217_0_0

 

 

Парламентът окончателно одобри споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

 

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да наложи вето на решението.

 

 

 

От 214 депутати, „за“ гласуваха 166, „против“ – 48, въздържали се нямаше. Вяра Емилова и Манол Генов (БСП) предложиха чл. 2, който гласи, че поверителното приложение към споразумението не се обнародва в Държавен вестник, да отпадне. От БСП настояват поверителната информация в решението да се обнародва.

 

 

Те също така искат да се създаде нов член 2, който гласи: „Промени в количеството или вида на безвъзмездно предоставяното въоръжение, техника и боеприпаси се извършват с допълнително споразумение, при условията на последваща ратификация от Народното събрание“.

 

 

 

Председателят на комисията Христо Гаджев обясни, че така се изменя първи член и това, де факто, е предложение за изменение по международен договор, което противоречи на правилника на парламента. По думите му предложението на БСП е противоконституционно.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин каза, че това не е „изменение, а саниране“. „Нека декласифицирахме списъците с оръжие и техника, които пращаме. Иначе българското общество остава с впечатление, че крием какво става. Не виждам смислени аргументи да направим това, което сте планирали днес„, заяви Вигенин. Министърът на отбраната Димитър Стоянов подчерта, че право да декласифицира има само този, който е съставил документа.

 

 

 

БСП поискаха дебатът пряко да се излъчва по обществените медии, но предложението им бе отхвърлено. Лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски се възмути: „Сега искате да закрием заседанието, полузакрито. То си е за срам, дами и господа“, каза той. В крайна сметка депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отпадане на чл. 2 и създаването на нов.

 

 

 

Бившият енергиен министър Делян Добрев от ГЕРБ е на мнение, че списъкът с това каква помощ ще пратим, е таен, защото депутатите „ги е срам колко малко дават“.

 

 

 

„Не съм чел секретното приложение, но по информация на колеги, отчетната стойност на това, което ще дадем, е около 20 млн. лв. Тази година сме изнесли военна продукция за 6 млрд. лв. – миналата година 1 млрд. лв. Тоест от началото на войната износът ни за Полша и за Чехия е нараснал с 5 млрд. лв.“, заяви Добрев.

 

 

Костадинов нарече Украйна „голяма фашистка държавичка“, Белобрадова го призова да каже името на един българин, тероризиран в Украйна

Снимка: Колаж OFFNews

 

 

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече Украйна „голяма фашистка държавичка“. „Казват ни, че това да искаш права и автономия за българите в Украйна е руска пропаганда, а да им пращаш там оръжия, с които утре могат да убиват българи в Украйна – може!“, коментира той.

 

 

По думите му генераторите, които от ДБ организираха да се пратят в Украйна, ще бъдат използвани от украинци, а не от българи.

В крайна сметка Иван Манев от „Продължаваме промяната“ поиска прекратяване на дебата – „против“ гласуваха само БСП и „Възраждане“. След това Вигенин предложи гласуването да се отложи за другата седмица, „когато депутати ще са наясно както точно гласуват“. И това предложение не се прие.

 

 

 

Георги Свиленски поиска гласуването да стане „поименно и със ставане от мястото“. И това не се прие и така депутатите преминаха към гласуване.

След гласуването лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че за българските граждани е явно, че в пленарната зала имало „коалиция на войната“. Тя призова президента Радев да наложи вето на ратификацията за изпращане на оръжия на Украйна. Според нея едното основание за това е конституционно-юридическо, а другото – чисто морално.

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024