Европа

Премиерът на Швеция: Положението с бежанците е много сериозно, убийствата се увеличиха драстично

Премиерът на Швеция: Положението с бежанците е много сериозно, убийствата се увеличиха драстично

1010x570

 

 

„Швеция се намира в много сериозно положение“, каза министър-председателят Улф Кристершон – 58-годишен консерватор, който е на премиерския пост от средата на октомври, след като получи подкрепа от крайнодясна партия.

Той нарисува нерадостна картина за ситуацията в страната в първото си коледно обръщение към нацията, като особено наблегна на заплахите за обществената сигурност, предадоха ДПА и БТА.

 

 

 

Кристершон посочи три кризи, които според него подкопават сигурността на скандинавския народ: рязкото увеличаване на случаите на насилие, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза в Европа.

 

 

 

Въпреки че в очите на света Швеция изглежда като мирна и спокойна държава, всъщност случаите на насилие с използване на огнестрелно оръжие в нея са най-много в ЕС, каза той.

„Имаме вътрешна криза на сигурността и безопасността, като остър симптом е честата употреба на оръжие.

Смъртоносното насилие с оръжие бележи ужасни рекорди и до голяма степен е криза, изцяло причинена от самите нас – шведска криза. Никоя друга държава в ЕС не се доближава до нашите нива. От 1 януари до 15 декември 60 души са били убити и 104 ранени – при 378 стрелби в Швеция. В Дания четирима са убити, в Норвегия четирима и във Финландия двама.

 

 

 

 

Досега тази година само в община Сьодертеле, Стокхолм са били застреляни толкова, колкото в цял Лондон. Това е толкова ужасяващо, че е трудно да се приеме. Убити и ранени са предимно млади хора. Също така много млади хора убиват и нараняват. Почти винаги в рамките на организирани престъпни групи, почти винаги с чужд произход.

 

 

 

 

Насилието с огнестрелно оръжие често се случва на публични места и създава несигурност и липса на свобода – най-вече за 500 000 души, които живеят в социално уязвими райони. И застрашава способността на държавата да управлява най-основните си задачи.“

 

 

 

 

Улф Кристершон наследи на поста на министър-председател социалдемократката Магдалена Андершон и управлява с трипартийна коалиция, която без подкрепата на крайнодясната партия „Шведски демократи“ не би имала мнозинство в парламента.

 

 

 

 

Обществената подкрепа за „Шведските демократи“ с тяхната популистка и антиимиграционна платформа, се увеличи, благодарение на това, че те превърнаха борбата с престъпността в свой приоритет, отбелязва ДПА.
Източник: regeringen.se

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024