Русия

Путин: Русия ще постигне всички цели в Украйна, армията ни става все по-силна

Путин: Русия ще постигне всички цели в Украйна, армията ни става все по-силна

путин

 

Военният потенциал на почти всички големи държави от НАТО се използва активно срещу Русия. Независимо от това целите на „специалната военна операция“ със сигурност ще бъдат изпълнени, а сигурността ще бъде гарантирана на всички руски територии, заяви президентът на Русия Владимир Путин на разширеното заседание на колегията на руското министерство на отбраната.

 

 

 

Путин подчерта, че руските военни в зоната на специалната военна операция действат смело и непоколебимо. Държавният глава даде тази оценка в сряда по време на разширено заседание на колегиума на Министерството на отбраната.

 

 

„Искам още веднъж да благодаря на всички, които днес изпълняват своя дълг. Благодаря на танковите екипажи, парашутистите, артилеристите, мотострелците, сапьорите, сигналистите, пилотите, войниците от специалните сили и ПВО, моряците, военните топографи, логистичния персонал на Федералната служба за охрана и други части за начина, по който се биете.

 

 

„Всички те изпълняват с достойнство своя военен дълг, рискуват живота си, не пестят усилия и ако е необходимо, прикриват своите сънародници“, каза президентът.

 

 

 

Той изказа специална благодарност на военните медици, които смело спасяват воините с риск за собствения си живот. Той също така благодари на военните и гражданските строители за изграждането на укрепления и жизненоважна инфраструктура в областта на военната и гражданската отбрана, за помощта при възстановяването на гражданските сгради в освободените райони.

 

 

 

В своето изказване на заключителното годишно заседание на висшите ръководители на руската отбрана Путин каза, че военният съюз НАТО използва пълните си военни способности срещу Русия и призова присъстващите военни лидери да използват бойния си опит от Сирия и от продължаващата десет месеца „специална военна операция“ в Украйна, както я нарича Москва.

 

 

 

„Частичната мобилизация разкри някои проблеми, добре известни на всички, които трябва да бъдат решени незабавно. На първо място е необходимо да се модернизира системата на военните комисариати. Това се отнася до цифровизацията на базите данни, взаимодействието с местните и регионалните власти, актуализирането на системата за гражданска и териториална отбрана, взаимодействието с промишлеността. Трябва да се усъвършенства системата за натрупване и съхранение на военно оборудване и материални ресурси за развръщане на частите и формированията при мобилизация.“

 

 

 

„Искам от Министерството на отбраната да се отнася с внимание към всички граждански инициативи. Включително да вземате предвид критиките и да им отговаряте правилно и навреме. Разбираема е емоционалната реакция на хората, които виждат проблеми, а проблеми в една толкова голяма и сложна работа, разбира се, винаги има. Но със сигурност трябва да чуем онези, които не премълчават съществуващите проблеми, а се стремят да дадат своя принос за тяхното решаване.“

 

 

Путин обеща да даде на въоръжените си сили всичко, което поискат в подкрепа на военната кампания в Украйна. Той каза, че няма финансови ограничения за това, което правителството ще предостави на въоръжените си сили. Но в същото време потвърди, че няма да има преминаване към икономика на военни релси.

 

 

 

„На бойното поле няма дреболии. И медицинските комплекти, и храната, сухите дажби, униформите, обувките, защитните каски, бронежилетките – всичко трябва да е модерно и съвременно.“

 

 

„В началото на януари следващата година фрегатата „Адмирал“ от флота на Съветския съюз „Горшков“ ще влезе в бойна готовност с най-новите, повтарям, без аналог в света, хиперзвукови ракетни системи с морско базиране „Циркон“.“

 

 

 

Путин поздрави руските войници и началниците им като „герои“ заради начина, по който се сражават. „Сражавате се – не се боя от такива сравнения, това не са високопарни думи – именно като героите от 1812 г., от Първата световна или Великата отечествена война“.

 

 

 

Путин добави, че Русия трябва да обърне специално внимание на важното значение на дроновете в конфликта и каза, че хиперзвуковата руска ракета „Сармат“ – известна и като „Сатана II“, ще бъде готова за разполагане в близко бъдеще.

 

 

 

„Опитът от специалната военна операция показа, че използването на безпилотни летателни апарати е станало почти повсеместно и такъв арсенал трябва да има в бойните части. Безпилотните самолети трябва да бъдат свързани, интегрирани в единна разузнавателна мрежа. Имаме добър опит в разработването на уникални подводни дронове. И знам, че индустрията е в състояние да създаде широка гама от въздушни и наземни дронове с най-добрите и най-високи тактически и технически характеристики, включително елементи на изкуствен интелект.“

 

 

„Равнището на съвременните оръжия в стратегическите ядрени сили надхвърли 91%. Продължава превъоръжаването на полковете на Стратегическите ракетни войски с хиперзвуковата бойна глава „Авангард“. В близко бъдеще междуконтиненталните балистични ракети „Сармат“ за първи път ще бъдат поставени на бойно дежурство.“

 

 

 

„Ще продължим да поддържаме бойната готовност и да подобряваме качествата на ядрената триада. Това е основната гаранция за запазване на нашия суверенитет и териториална цялост, стратегическия паритет и цялостния баланс на силите в света.“

 

 

 

Путин отбеляза още, че военнослужещите трябва да разполагат с всичко на най-високо ниво. „Необходимо е да се оборудват войските с прибори за нощно виждане, висококачествени мерници, снайперски пушки от ново поколение“, каза той. „Всичко, от което се нуждае един боец, трябва да е модерно, удобно и надеждно. Предлагането трябва да се основава на реалните нужди. Ако някои ведомствени разпоредби са остарели, те трябва да бъдат променени бързо“, допълни Путин в момент, когато войната е близо до края на десетия си месец.

 

 

В изказването си министърът на отбраната Сергей Шойгу подчерта, че специалната военна операция ще продължи до изпълнението на поставените задачи.

 

 

 

Той заяви, че руските военнослужещи в Украйна се сражават там с „обединените сили на Запада“.

Шойгу информира също така, че Москва планира да използва два окупирани украински пристанищни града на Азовско море.

 

 

„Пристанищата в Бердянск и Мариупол функционират напълно. Планираме да разположим там бази за поддържащи плавателни съдове, аварийно-спасителни служби и кораборемонтни подразделения на военноморските сили“, добави Шойгу.

 

 

 

Шойгу направи и някои предложения:

– Поетапно увеличаване на наборната възраст от 18 на 21 години и увеличаване на възрастовата граница до 30 години;
– увеличаване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона войници, включително 695 000 военнослужещи на договор;
– предприемане на мерки за създаване на група войски в северозападна Русия, като вземе предвид желанието на НАТО да изгради военен капацитет в близост до границите.

 

 

 

След Шойгу думата отново взе Владимир Путин.

 

 

„Нашите стратегически противници имат за цел разпадане на нашата страна. Тази цел не се е променяла през вековете. А ние от наша страна винаги сме имали друг подход, винаги сме искали да бъдем част от този т. нар. цивилизован свят. Но след разпадането на СССР се оказа, че цивилизованият свят не ни иска. Аз лично се опитвах да сближа Русия и Запада. В отговор на това Западът използваше терористи, с които уж се бореше, на територията на Кавказ. Нашите политически съперници започнаха да промиват мозъци около нас и по-специално в Украйна. Ние в продължение на десетилетия опитвахме построим отношения с тях, давахме им какво ли не, но без резултат. Противникът работеше нахъсано и трябва да признаем ефективно…

 

 

Нямаме за какво да се упрекваме. Винаги сме смятали украинския народ за братски народ. Все още мисля така. Това, което се случва, е, разбира се, наша трагедия. Нашата обща трагедия. Но това не е резултат от нашата политика“, каза Путин и се съгласи предложенията Сергей Шойгу за руската армия.

 

 

Източници: БТА, dnevnik.bg, ria.ru, dnes.dir.bg, Гласове

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024