Политика

Радев пусна оръжията за Украйна и отсече: Ветото е безпредметно

Радев пусна оръжията за Украйна и отсече: Ветото е безпредметно

big_346789

 

 

 

„Войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор със страната за такава помощ“, това коментира държавният глава Румен Радев, цитиран от Наова телевизия. Думите му дойдоха след като получи критики от БСП, че не е наложил вето върху договора с Украйна.

 

 

„Ветото е абсолютно безпредметно. Сезирането на Конституционния съд след ратификация на международен договор е невъзможно. Докато Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа. То ревизира наложения му от парламента договор с Украйна”, поясни той.

 

 

 

Радев беше категоричен, че алинеята, срещу която Нинова протестира, е отпаднала от договора. „Това е съгласувано с Украйна. Това ще бъде внесено като вариант в Народното събрание след Нова година. Надявам се Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна”, разясни държавният глава.

 

 

По-рано днес стана ясно, че в Държавен вестник е обнародван указ, с който България може да започне изпращането на военната помощ за Украйна.

 

 

 

БСП настояваше президентът Румен Радев да наложи вето върху закона.

 

 

След обнародването му в Държавен вестник стана възможно изпращането на военната помощ, списъкът на която е поверителен, припомня БНР.

 

 

 

По думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, се очаква транспортирането да се осъществи с девет американски военно-транспортни самолета.

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024