Политика

Скандални законопроекти. „Промяната“ взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. „Промяната“ взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

 

 

радев-киро

 

 

Скандални законопроекти са внесли от „Продължаваме промяната“.

Президентът да не може да избира шефовете на НСО, МВР и ДАНС. Освен това да се намали транспортът на администрацията на държавния глава и да му се отнеме шофьора, година след като е напуснал поста. Това са част от промените в три закона, които предлагат от „Продължаваме промяната“, пише „24 часа“.

 

 

 

Желанието на „Продължаваме Промяната” шефовете на службите за сигурност да не се назначават от държавния глава показа още веднъж, че ръководството на партията все още има проблеми с познаването на законите в България“. Това заяви преди седмица президентът Румен Радев, след като Кирил Петков обяви, че от „Продължаваме промяната“ ще внесат за обсъждане в парламента промени в законите за службите.

 

 

 

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли скандалните промени, които отнемат на държавния глава  основни функции, заложени в Коституцията.

Предложенията на „Промяната“ предвиждат промени в закона, уреждащ процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР, така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента.

 

 

 

Епицентър. бг припомня, че съгласно чл. 98 от Конституцията държавният глава назначава председателя на Държавна агенция ”Национална сигурност” (ДАНС),  директора на Националната разузнавателна служба (НРС), началника на Националната служба за охрана (НСО) и главния секретар на Министерство на вътрешните работи (МВР) по предложение на Министерския съвет.

 

 

А в проекта на „Продължаваме промяната“ е записано –

НСО да мине под шапката на министъра на отбраната, като по този начин да се отнемат правата от президента. 
 

 

Назначаването и освобождаването на началника на НСО  и удостояването на офицери с висши офицерски звания се поемат от военния министър, като назначаването на шефа на НСО ще се съветва само с премиера, а не с Министерския съвет, както е в момента. Той ще трябва и да се отчита пред Народното събрание на всеки 6 месеца.
 

 

Законопроектът цели и намаляване на лицата, които могат да ползват коли и шофьори.

Така администрацията на президента вече ще може да ползва транспорт само за организацията на събития в които той участва. Въвежда се  възможност да им бъдат предоставяни коли „при необходимост“.

 

 

 

 

НСО ще вози и пази само година бившите председатели на НС, премиери и президенти. Сега това право е четири години.

 

 

Столичният кмет остава без транспорт в мирно време. Такъв обаче ще продължат да ползват министрите, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд.
 

 

Наскоро МС реши НСО да може да свали охраната на бившите премиери и председатели на парламента в срок от една година след излизането им от длъжност. Тази промяна засяга премиерите Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Сега пък от партията на Петков предлагат това да се случи с транспорта на президента.
 

 

Главният секретар на МВР  ще се назначава не с указ на президента по предложение на МС. Тази промяна е заложен в закона за МВР. Тя е обяснена с нуждата от „ясна отговорност на ръководството на МВР“ и „необходимостта от поемане на политическа отговорност. В мотивите е записано, че промяната е необходима, защото шефът на МВР може да стане заложник на отношенията между президент и министър-председател, ако липсва „ефективно взаимодействие“ между двамата.
 

 

 

Шефът на ДАНС също вече няма да се назначава с президентски указ, а с решение на МС. Той ще може да бъде и отстранен с решение на министрите, а не на държавния глава. Новият шеф на службата ще трябва да бъде и изслушан от депутатите в комисията по вътрешна сигурност преди да бъде назначен. Тези промени от ПП залагат в Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“

 

24 часа

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024