Здраве

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

аргирова

 

Многократно от 3 до 5 пъти е цифрата за заболеваемостта от грип от другите респираторни заболявания. Такава ще е картината до средата на февруари. Това заяви в ефира на БНТ вирусологът проф. д-р Радка Аргирова.

 

 

„В Щатите в момента много разпространен е нов вариант на ковид. Той е много заразен с мутации, които са в шипчестия протеин, но заобикаля ваксините“, заяви тя.

„Не съм напълно сигурна, че е същият вариант, като в Китай“, подчерта тя.

 

 

По думите й в Китай много бързо са били свалени мерките и то изведнъж. „Трябваше да има постепенност и това да се случва в течение на времето“, заяви Аргирова.

 

 

 

Според нея има риск новата мутация от Китай да плъзне по цял свят.

 

 

„Този нов щам няма да предизвика голяма вълна от заболявания и хоспитализации, но има нова вътремутация, която предразполага към формиране на вариант, с голям процент на инфекциозност“, каза тя и подчерта, че все пак много голяма част от света е ваксинирана или е изкарала вируса.

 

 

„Варицелата и скарлатината са нещо допълнително в този сезон, което не е чак толкова характерно. До голяма степен имат отношение климатичните промени, но и големите детски колективи, които са вече на линия“, смята вирусоложката.

 

 

 

Тя съветва, ако човек чувства и най-малко неразположение, да се изолира. „Най-важното е да не се разнася по-нататък например грипният вирус. Важно е да се пазят възрастните хора, защото там има опасност от влошаване на състоянието“, каза тя и посочи, че някъде около 8-10% от заразените с грип могат да пострадат фатално.

 

 

По думите й от грип се умира и той може да допринесе за утежняване на хронични заболявания.

 

 

„Не се лекувайте с антибиотици, а антигрипни препарати и ако отивате на масово мероприятие – концерт, кино или пътувате в градския транспорт, по-добре е да се носи маска“, каза Аргирова.

 

 

Много хора напоследък ме безпокоят, че съм рекламирала антипаразитно лекарство. Не съм правила такова нещо. Жертва съм на нерегламентирана реклама, не съм предлагала такова нещо, не разбирам дори от такива неща. Не се занимавам с такива неща“, подчерта тя на финал.

Здраве

More in Здраве

Image_7673391_650_0

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

януари 23, 2023
dete-vdigna-blizo-40-gradusa-023

Дете вдигна близо 40 градуса температура, настаниха го в столовата на болница – нямали места

януари 23, 2023
пирогов

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

януари 11, 2023
big_2023-01-10-20-16-pavelandreev.bg

Ужасът на една българска майка от Турция: Изключват всеки момент апарата на бебе Галина, ако не плащаме 1500 евро на ден

януари 10, 2023
980x551_1613198525

Проф. Чавдар Ботев: Лекувахме COVID-19 грешно, интубираха хиляди без причина

януари 10, 2023
ники

Две болници върнаха 3-годишния Ники, карат го спешно към Плевен

януари 9, 2023