СВЯТ

Байдън официално: САЩ изпраща на Киев 31 танка M1 Abrams… Украински министър: Заедно към победата

Байдън официално: САЩ изпраща на Киев 31 танка M1 Abrams… Украински министър: Заедно към победата

big_9886

 

 

Джо Байдън официално обяви изпращането на 31 танка M1 Abrams на Украйна.

 

 

След седмици на обсъждане и консултации с партньорите си Съединените щати ще изпратят в Украйна 31 танкова M1 Abrams , съобщи в обръщение на живо американският президент Джо Байдън в сряда, когато часовниците в Киев показваха 7 вечерта, пише offnews.bg.

 

 

 

За новината от Белия дом през деня подгряваше след проведен разговор с Лойд Остин министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. „Имах телефонен разговор със секретаря по отбраната Лойд Джеймс Остин III. Обсъдихме резултатите от Рамщайн 8, по-нататъшното укрепване на украинската армия, включително доставките на танкове и поддръжката на новото въоръжение. Скоро ще бъдат обявени още добри новини. Имаме пълно доверие и силна подкрепа от САЩ. Заедно към победата“, написа военният министър на Киев.

 

 

 

 

Танковете, които анонсира Белият дом няма да бъдат на разположение на украинците веднага. Ще отнеме месеци, преди високотехнологичните машини да пристигнат на място в Украйна, коментират американски служители, няколко месеца се очаква да продължи и обучението на украинските екипажи. Танковете ще бъдат платени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която набира оръжия и оборудване от частната индустрия, а не от американските запаси.

 

 

 

 

М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Разработен е от корпорацията Chrysler и заменя остарелите М48А5 Patton и М60 Патън. Abrams е наречен на американския генерал Крайтън Ейбрамс, който е бил началник-щаб и командир на 37-и бронетанков полк, участвал активно във Виетнамската война.

 

 

 

Танкът се отличава с голямо бойно тегло, изключително устойчива композитна броня и мощен газотурбинен двигател. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава до днес. Цената на един Abrams достига $4,3 млн. в зависимост от варианта.

 

 

 

Конструирани са над 8 800 танка М1 и М1А1, с цена между $2 350 000 и $4 350 000 в зависимост от варианта. През 80-те години Chrysler Defense е купена от General Dynamics и производството на танка продължава до днес в Лима, Охайо.

 

 

 

Точно миналия петък американски служители настояха , че президентът Джо Байдън не е склонен да предостави танкове Abrams на Украйна, тъй като членовете на неговия екип по национална сигурност, включително министърът на отбраната Остин и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили, не вярват, че те биха донесли ползи на украинците, като се има предвид колко трудно се управляват и поддържат.

 

 

 

В един и същ ден се появиха новините за доставки на германски Leopard2, за съгласие на Берлин за трансфер в Украйна на полски Leopard2PL и за американските Abrams, заедно с анонси и на други съюзници да се включат в „танковата коалиция“, за която призоваваше Полша. Това, вероятно ще се окаже началото на доставки на въоръжение, което може да опредили изхода на оръжие и попълване на списъка „Залужни“.

 

 

 

 

През декември шефът на украинския генерален щаб Валерий Залужни, говорейки за плановете и стратегиите на ВСУ за 2023 година коментира в интервю за „The Economist“ конкретните нужди на Украйна от въоръжение, което да направи възможно освобождаването на окупираните и анексирани руски територии. Тогава Залужни каза, че като пълководец му трябват 300 танка за да върне изгубените територии. Ако числото 300 не изглежда на този етап достатъчно реалистично, напълно възможно е в скоро време съставът на бронетанковите сили да се попълни с около 120 танка, преди това стари съветски танкове на Украйна даде и Мароко и бройката сигурно ще е по-голяма. Знае се, че Полша ще изпрати 14 „Leopard“-а, Финландия, Швеция и Дания, които са готови да се включат не са обявили бройка, 4 от 12-те си „Leopard“-а e готова да даде и Португалия. По-големи количества от този модел имат армиите на Турция и Гърция, но засега няма индикации дали биха се присъединили.

 

 

 

При това положение е напълно възможно сформирането на най-малко два бронетанкови батальона. Според военни експерти за да е ефективна помощта на Запада трябваше да има поне един окомплектован батальон от 56 машини, сега летвата е вдигната. Ще се върви към създаването на бронетанкова бригада, от поне два бронирани батальона – 119 танка и един механизиран батальон, съставен от бойни машини на пехотата, като, например, обещаните от Германия Marders (нужни са 40 от тях) или американските Bradley, с които Киев също ще разполага – САЩ обещаха в последния пакет с военна помощ за Украйна 109 такива машини.

 

 

 

Анонсираните днес доставки на танкове ще помогнат за укрепването на потенциала на Украйна и, вероятно, са само част от общия пъзел за формиране на модерни формирования във ВСУ, които да позволят на украинските сили контраофанзива, проведена по „учебника на НАТО“ във взаимодействие с останалите видове войски и въоръжение, с които получените танкове да си взаимодействат – ударни хеликоптери и многоцелеви самолети, като F-16, за който загатна днес външният министър Дмитро Кулеба.

 

Оф нюз

СВЯТ

More in СВЯТ

пейтриът

Military Watch: Patriot e загубил всичките си 32 ракети, докато се опитвал да свали „Кинжали“

май 25, 2023
zelenski-obiavi-nachaloto-050

Киев обяви началото на контранастъплението на Украйна

май 25, 2023
ukrainkite-iskat-zhenski-vagoni-kakvo-505

Украинките искат женски вагони: какво се случва и защо мъжете са обидени?

май 24, 2023
путин-виц5e_pqpv22

Путин: Не е имало никаква Украйна в историята на човечеството преди появата на Украинската ССР

май 24, 2023
1684448160-34324343434343

The Times: Шефът на британския флот се уплаши от руските подводници „невидимки“

май 23, 2023
viktor-orban

Орбан заяви, че Украйна няма да може да спечели конфликта с Русия. Киев реагира остро

май 23, 2023