Здраве

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

Държава на абсурда: Не можете да дишате? Плащайте си сами кислорода, ако искате да сте живи

 

Image_7673391_650_0

 

 

Пореден абсурд разтресе пациентите у нас – този път нуждаещите се от кислородолечение. Това са пациенти с дихателна недостатъчност, рехабилитиращи се след респираторни заболявания, хора с ХОББ и прочие, на които Здравната каса (макар и с нов директор – б.р.) отказа за поредна година да плаща за кислородотерапия в домашни условия.

 

 

 

Новината съобщи специализираното издание clinica.bg, като се позвовава на председателя на секцията за редки болести към Националната пациентска организация Наталия Маева.

 

 

Този път причината за отказа на фонда да реимбурсира лечението е становище на Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК.

 

 

Кислородотерапията е нужна за доброто качество на живот на пациентите с хронична дихателна недостатъчност. Терапията обаче не се поема от здравната каса и пациентите са принудени да си я плащат сами години наред.

 

 

Един стационарен апарат за кислородотерапия струва между 2400 и 3200 лв., а мобилните са над 5 хил. лв. Отделно са разходите за поддръжка и консумативи. Един стационарен кислороден концентратор, например, струва 100 лв. на месец.

 

 

След редица усилия от страна на пациенти и медици, здравната каса беше на път да включи кислородотерапията в списъка с помощните средства за хора с увреждания и да започне да я финансира от тази година. Това обаче пак няма да стане.

 

 

 

В писмо от Експертния съвет по пулмология и фтизиатрия към НЗОК лекарите обясняват, че не са съгласни, защото техните пациенти не са хора с увреждания. По-нататък медиците заявяват, че темата е много важна за тях и разчитат касата да намери решение на проблема. Така се спира реимбурсацията, която предлага НЗОК, а алтернатива няма. Това отново оставя пациентите без финансиране.

 

 

 

Писмото е подписано от проф. Диана Петкова, проф. Даниела Петрова, доц. Денчо Османлиев, доц. Явор Иванов и доц. Владимир Ходжев.

 

Лупа бг, Clinica.bg

Здраве

More in Здраве

dete-vdigna-blizo-40-gradusa-023

Дете вдигна близо 40 градуса температура, настаниха го в столовата на болница – нямали места

януари 23, 2023
аргирова

Аргирова: И от грип се умира, при най-малкото неразположение трябва да направите това

януари 15, 2023
пирогов

Тройна зараза блокира болниците, в „Пирогов“ слагат легла по коридорите

януари 11, 2023
big_2023-01-10-20-16-pavelandreev.bg

Ужасът на една българска майка от Турция: Изключват всеки момент апарата на бебе Галина, ако не плащаме 1500 евро на ден

януари 10, 2023
980x551_1613198525

Проф. Чавдар Ботев: Лекувахме COVID-19 грешно, интубираха хиляди без причина

януари 10, 2023
ники

Две болници върнаха 3-годишния Ники, карат го спешно към Плевен

януари 9, 2023