ОБЩЕСТВО

Кошмар в Мексико! Заможни български туристи, сред които и бременна жена, хвърлени в тъмница с брутален режим

Кошмар в Мексико! Заможни български туристи, сред които и бременна жена, хвърлени в тъмница с брутален режим

 

затвор-мексико

 

 

Две семейства от Бургас, сред които и 34-годишна жена бременна в третия месец, са били държани 5 денонощия в подземията на мексикански арест. Условията са били нечовешки и все още няма обяснение защо са били държани в плен, пише Флагман.

 

 

 

БЛИЦ припомня, че първоначално информацията за недопускането на родни туристи в Мексико дойде от сдружението на туроператорите „Бъдеще за туризма“. От там обявиха, че българите са платили по минимум 2000 евро на човек за своята „почивка“, превърнала се в кошмар.

Сега става ясно, че сред задържаните са две заможни семейства от Бургас – с авторитет и тежест сред обществото. С четиримата арестанти е била и още една съпружеска двойка- също българи. Кошмарът е започнал при кацането им на 9 януари вечерта на летището в Канкун.

 

 

 

Дотогава всичко е вървяло по мед и масло. Шестимата българи са били с изрядни резервации чрез испанския туроператор „Джоли холидей“. Предстояла им почивка за 14 дни в курорта Плая дел Кармен.

 

 

 

Слизайки на летището заедно с още 480 души на борда, българите са били отклонени – без никакво обяснение от граничните, митническите и миграционните власти на Мексико. Отнети са им телефоните и паспортите.

 

 

Откарани са в подземията на аеропорта, като трите жени, сред които и бременната бургазлийка, са хвърлени в обща клетка с още 6 чужденки. Мъжете са били на друго място – с още четирима арестанти – от различни краища на света. Сред тях и явни криминални елементи.

 

 

На третия ден били докарани още двама литовци- мъже, които също като българите, нямали никаква идея защо вместо на плажа в Канкун, са попаднали в карцер. Затворническите власти на Мексико отказвали да влязат в контакт, под предлог, че не говорят английски език. Три денонощия българите молели да им донесат поне якетата, защото температурата под земята била не повече от 15-16 градуса – седели и спели върху каменни пейки.

 

 

 

Нямало е бутилирана вода. Носели им вода в торбичка, подсладена със захар и лимон, която нашенците отказвали да приемат. За петте дни, прекарани в плен, по веднъж им давали пюре от черен боб. Ужасът за българите и бил неописуем, защото не са знаели в какво са обвинени. Имало е моменти, в които изпадали в крайно отчаяние.

 

 

 

Едва на шестия ден, след като близки на пленниците са алармирали нашето консулство в Мексико, по причина, че нямат връзка с тях, те са били качени обратно на самолет на превозвача „Ибероджет“, с който са летели от Мадрид до Карибите. През всичките пет денонощия не са били извеждани на чист въздух, нито са имали възможност да сменят поне част от дрехите си с чисти.

 

 

 

От Българското обединение на туроператорите алармират за незабавна намеса на нашето външно министерство. Това бил 27-ият такъв случай с български туристи от октомври м.г. досега. На бургазлии не е дадено абсолютно никакво обяснение защо са депортирани като престъпници.

 

 

 

Двете семейства ще искат от почетния консул на Мексико у нас компенсации за преживения шок. „Всичките случаи са на летището в Канкун“, разказа Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ.

 

 

 

Той добави, че подобно отношение след приземяване на самолет, мексиканците имали към граждани на Източна Европа и бившите съветски републики. Граничните служби и емиграционните им власти се държали не просто безцеремонно, а безчовечно.

 

 

От събраните от членовете на ОБТ данни дотук става ясно, че средно между 5 и 10% от българите, пътуващи организирано от туроператори до Канкун, са се сблъскали с проблема през последните месеци.

 

Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

C_Users_BashFlameone_AppData_Local_Packages_Microsoft_SkypeApp_kzf8qxf38zg5c_LocalState_1da09e29-0f70-4550-9689-55161c9cf503

Надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина

септември 23, 2023
1568092026

Юрий Борисов: За пръв път ни управляват 100%-ови „йесмени“, които дори не си слагат камуфлажни дрехи

септември 23, 2023
big_1523

След часове търсене откриха изчезналия хеликоптер, пилотът е загинал

септември 22, 2023
big_1520

Частен хеликоптер изчезна край Гърмен, няма връзка с пилота

септември 22, 2023
cb33a8526d49436194313748dfba4b08

Като във филм на ужасите: Позор е сградата на тази гимназия да изглежда така! СНИМКИ

септември 22, 2023
6fa893cece3f2d8e54ae134d82ccdf76

Митрофанова: Няма да има ответни мерки срещу българската църква, ние не сме варвари

септември 22, 2023