ОБЩЕСТВО

Максим Генчев за филма си „Ботев“: Огромни комплиментите получавам непрекъснато от цяла България, хората са доволни

Максим Генчев за филма си „Ботев“: Огромни комплиментите получавам непрекъснато от цяла България, хората са доволни

 

генчев

 

 

Огромни комплименти получаваме непрекъснато, хората са много доволни, от цяла България ми се обаждат. Това написа режисьорът Максим Генчев след като БНТ излъчи филма му „Ботев“. Това се превърна в тема номер 1 за коментари в социалната мрежа, предаде 24 часа.

 

 

Генчев посочва, че критиките, че филмът не е коректен исторически, не са сериозни, защото провдукцията е работила с исторически консултант – проф. д-р Пламен Павлов. Той наблюдавал сценария, който е писан по публицистиката на Ботев, от стиховете и писмата.

 

 

 

„Ние изцяло се опираме на исторически факти, без амбиции да правим документален филм, защото това е игрален филм за Ботев“, коментира Генчев.

 

 

„Иначе критика не съм прочел досега, освен един сценарист – г-н Жечев. Той написа много красива статия за филма. Но няма никакви сериозни отзиви, които да представляват интерес. Иначе съм срещал подмятания, че някой гледал 2 мин, пък спрял, а после половин час пише във фейсбук. Едни и същи са, 50-60 хейтъри, които имат по 10 фалшиви профила и от един офис, да кажем на “Да, България”, се дава рецептата срещу национален филм и те почват едно и също да пишат без никакви аргументи“, казва още Генчев.

 

 

„Аз съм подложен на завист от страна на моите колеги кинаджии. Завистта е форма на обожание. Дълбоко в себе си те ми завиждат, понеже нямат куража да излязат на улицата, да съберат пари и да си заснемат един филм за герой, когото хората ще обичат.

 

 

 

Филмът ще мине през известни одумвания, препятствия. В него няма чернокож герой, няма гей двойка, модата е такава сега. Ние се държим в структурата на желаното – да видят хората родолюбие, да видят Ботев такъв, какъвто си го представят.

 

 

 

Такива филми малко се правят, защото тенденциите са такива. Фондовете, които финансират филми, са обвързани с европейската ценностна система. Скоро четох една програма, отпуска 40 млн. за филми от ЕС. Там пише, че изрично се забраняват етнически филми, които са на национална тема. Искат да направим глобално общество, в което няма история, няма самобитност, да бъдем клиенти на телефони, на банки“, коментира още режисьорът.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpqqc93g_559x345

Борисов: Ей, по корем легнах! И те – отгоре!

май 27, 2023
960x540

Не, това не е нормално!

май 27, 2023
иво2b0f0c3d14364cb48d6b409c342115bc

България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

май 27, 2023
b1a0eb65f930107aeea6b7462bacd961

Хазарта оптимист след скандала: В желанието си да ни смажат, господарите на тоя плъх ни направиха услуга

май 27, 2023
илияна йотова

Илияна Йотова: Готви се заговор срещу българската държавност на всички нива – външни и вътрешни

май 27, 2023
big_1967

Първи думи на Петър Кочанов – бащата на Гергана, убита в ЮАР

май 27, 2023