ОБЩЕСТВО

Максим Генчев за филма си „Ботев“: Огромни комплиментите получавам непрекъснато от цяла България, хората са доволни

Максим Генчев за филма си „Ботев“: Огромни комплиментите получавам непрекъснато от цяла България, хората са доволни

 

генчев

 

 

Огромни комплименти получаваме непрекъснато, хората са много доволни, от цяла България ми се обаждат. Това написа режисьорът Максим Генчев след като БНТ излъчи филма му „Ботев“. Това се превърна в тема номер 1 за коментари в социалната мрежа, предаде 24 часа.

 

 

Генчев посочва, че критиките, че филмът не е коректен исторически, не са сериозни, защото провдукцията е работила с исторически консултант – проф. д-р Пламен Павлов. Той наблюдавал сценария, който е писан по публицистиката на Ботев, от стиховете и писмата.

 

 

 

„Ние изцяло се опираме на исторически факти, без амбиции да правим документален филм, защото това е игрален филм за Ботев“, коментира Генчев.

 

 

„Иначе критика не съм прочел досега, освен един сценарист – г-н Жечев. Той написа много красива статия за филма. Но няма никакви сериозни отзиви, които да представляват интерес. Иначе съм срещал подмятания, че някой гледал 2 мин, пък спрял, а после половин час пише във фейсбук. Едни и същи са, 50-60 хейтъри, които имат по 10 фалшиви профила и от един офис, да кажем на “Да, България”, се дава рецептата срещу национален филм и те почват едно и също да пишат без никакви аргументи“, казва още Генчев.

 

 

„Аз съм подложен на завист от страна на моите колеги кинаджии. Завистта е форма на обожание. Дълбоко в себе си те ми завиждат, понеже нямат куража да излязат на улицата, да съберат пари и да си заснемат един филм за герой, когото хората ще обичат.

 

 

 

Филмът ще мине през известни одумвания, препятствия. В него няма чернокож герой, няма гей двойка, модата е такава сега. Ние се държим в структурата на желаното – да видят хората родолюбие, да видят Ботев такъв, какъвто си го представят.

 

 

 

Такива филми малко се правят, защото тенденциите са такива. Фондовете, които финансират филми, са обвързани с европейската ценностна система. Скоро четох една програма, отпуска 40 млн. за филми от ЕС. Там пише, че изрично се забраняват етнически филми, които са на национална тема. Искат да направим глобално общество, в което няма история, няма самобитност, да бъдем клиенти на телефони, на банки“, коментира още режисьорът.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
ботев

“И аз за тия хора съм тръгнал да умирам…”

юни 2, 2024