СВЯТ

Михайло Подоляк: Преговаряме за доставка на ракети и самолети за удари по Крим

Михайло Подоляк: Преговаряме за доставка на ракети и самолети за удари по Крим

1010x570 (2)

 

 

 

След като се договори за доставки на танкове, Киев преговаря за прехвърлянето на ракети с далечен обсег и самолети за удари по Крим, заяви Михайло Подоляк, съветник в канцеларията на Владимир Зеленски, по време на телевизионно интервю.

„В момента на масата за преговори има две много важни позиции: ракети с далечен обсег, които ще позволят унищожаването на руската тилова инфраструктура, на първо място артилерийските складове, много голям брой от които са на територията на Крим, и на второ място – авиация“, каза той.

 

 

 

Подоляк заяви също, че Украйна се нуждае от 350 до 500 танка, като страната се надява на възможно най-кратък срок за доставка – до месец и половина-два. Той подчерта, че сега всичко трябва да се направи изключително бързо.

 

 

 

След продължителни дискусии относно доставката на западни танкове за Киев, в сряда германското правителство се съгласи да изпрати на Украйна бойни машини Leopard 2. Планира се да бъдат сформирани два танкови батальона, като на първия етап Берлин ще предаде рота от 14 бойни машини А6 от запасите на Бундесвера. Според германския министър на отбраната Борис Писториус танковете може да пристигнат в Украйна в края на март.

 

 

Доставката на танкове за ВСУ беше обявена и от президента на САЩ Джо Байдън. Според него украинските военни ще получат 31 бойни машини M1 Abrams, които ще формират един танков батальон. Високопоставен служител от администрацията на САЩ заяви, че доставката на оборудването за Украйна ще отнеме месеци, а не седмици.

 

 
През пролетта на миналата година Москва изпрати нота до държавите членки на НАТО във връзка с предаването на оръжия на украинските войски. Външният министър Сергей Лавров предупреди, че всеки товар, съдържащ военно оборудване, ще бъде законна цел за руските военновъздушни сили.

Източник: РИА Новости

 

СВЯТ

More in СВЯТ

19e8a389c2b6ef3dee71b2e2aa43656d

Зеленски: Войната преминава в нова фаза. Шойгу: Настъпваме по всички направления

декември 1, 2023
1010x570

Лавров: В ЕС няма демокрация, а „дисциплина на палката“. Блинкен и Борел са страхливци

декември 1, 2023
захароваbig_big_010184c_1_

Лавров е прелетял на път за Скопие над територията на Турция и Гърция. България е отказала разрешение заради Захарова

ноември 30, 2023
армията на германия

В Берлин бият тревога! Армията може да издържи само два дни война

ноември 28, 2023
трагично

Трагедия: Черно море погълна двама младежи, снимали стихията от пристанище / СНИМКА

ноември 28, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023