Европа

Орбан: Няма да позволим на самозвани и либерални цензори да се подиграват с нашата история

Орбан: Няма да позволим на самозвани и либерални цензори да се подиграват с нашата история

орбан-1

 

 

 

Унгария не възнамерява да се откаже от страниците на своята история, да събаря паметници от минали епохи и да коленичи при първия призив в знак на покаяние, заяви премиерът Виктор Орбан по повод честванията на Дните на унгарската култура в реч, излъчена по телевизия М1.

 

 

 

 

Орбан произнесе словото си в Сатмарчек – градче в североизточната част на страната, където преди 200 години поетът Ференц Кьолчеи е написал думите на националния химн.

 

 

 

„Химнът ни напомня, че ние, унгарците, като всички християни, които разбират греха и прошката, имаме основателни причини да се покаем. Ние, унгарците, не сме безгрешни. Имаме много грешки и недостатъци. Единственият въпрос е какво да правим с това признание“, каза премиерът, чиято реч беше излъчена по телевизия М1.

 

 

 

„Трябва ли да коленичим в средата на футболното игрище? Или да събаряме статуи на великите ни предци? Трябва ли да отричаме и заличаваме нашата хилядолетна култура? Или трябва да позволим на самозвани, непатриотични и либерални цензори да се подиграват с нашата история?“, попита унгарският премиер.

 

 

 

 

Според него думите на националния химн говорят друго. Въпреки че химнът е написан под формата на молитва и започва с думите „Бог да благослови маджарите!“, той се пее „не на колене, с наведена глава, а стоейки изправен, твърдо, силно, с високо вдигната глава“, подчерта Орбан.

 

 

 

 

Премиерът изрази убеждението си, че въпреки недостатъците си унгарците заслужават „правото на бъдеще“, както и правото сами да определят как да живеят в собствената си земя и какви морални ценности да следват.

 

 

 

 

„Османците искаха да ни кажат кой е истински вярващ, Хабсбургите – кой е добър християнин, германците – с кого можем да живеем и с кого не. Съветският съюз искаше да ни накара да станем световни пролетарии, а брюкселските бюрократи искат да се превърнем в либерални граждани на света и да се откажем да правим нещата, с които сме свикнали и които според тях са излезли от мода“, каза Орбан.

 

 

 

Унгарците обаче възнамеряват сами да решават проблемите на страната си, подчерта той. „Ние казваме кой може да дойде тук и кой може да остане тук, кой може да живее с нас и кой не, и ние искаме да определим как нашият живот може да бъде свързан с този на нашите съседи“, каза премиерът, като по този начин потвърди намерението си да поддържа твърда бариера пред нелегалната имиграция в Унгария.

 

 
Източник: БТА

Европа

More in Европа

big_Tank_Leopard_2A7_NATO_Days_2022

„Шпигел“: Германия се реши, изпраща поне една рота танкове „Леопард“ на Украйна

януари 24, 2023
original

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

януари 24, 2023
155677

Европа пак ще кара с руски дизел

януари 20, 2023
Molitor

ЕК с нов регламент: Ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС / ДОКУМЕНТ

януари 19, 2023
фон дер

Фон дер Лайен в Давос: Санкциите на ЕС ще потопят руската икономика в рецесия за десетилетия

януари 17, 2023
франция - бунт

Франция се вдига на бунт: Макрон опитва да вдигне пенсионната възраст до 64 г.

януари 11, 2023