Европа

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

Официално! От днес вече ще ядем щурци и ларви на бръмбари като добавки в храната, без да знаем

original

 

 

От днес вече ще ядем щурци, а може и да не знаем. Нов закон разрешава добавянето на насекоми в храните на територията на ЕС.

 

 

Те са идеалният отговор за много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

 

Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества (подобно на пилешко, говеждо, риба или свинско), а освен това са вкусово неутрални.

 

 

 

Повече от 2 млрд. души по света ядат насекоми. Техните любители в Европа също се увеличават, пише австрийският сайт „ое24”.

 

 

 

Официално домашните щурци могат да се използват в храната – замразени, сушени или на прах.

 

 

 

От четвъртък това ще се отнася и за ларвите на брашнен бръмбар.

 

 

Понастоящем има още осем заявления за разрешаване на насекоми като храна“, казват от Европейската комисия.

 

 

 

До дни ще бъде разрешено и използването на ларвите на житната плесен. Това не са първите насекоми, които се одобряват от ЕС, подобно разрешение вече има и за биволския червей, прелетния скакалец и ларвите на брашнения бръмбар. Одобрение от ЕС очакват и още осем насекоми.

 

 

 

Този вид нововъведение в хранително-вкусовата индустрия се определя като „нова храна“. Например, щурците ще се продават замразени, изсушени или на прах. Те също така ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, смеси за печене, паста, сосове, супи, заместители на месо и мляко, картофени продукти и шоколад.

 

 

 

В началото на 2021 г. Европейската комисия реши да одобри брашнените червеи като първото насекомо, което може да се използва за храна в Европейския съюз. В интервю в сайта на комисията, публикувано на 2 юни 2021 г. Рафаел Перес, ръководител на екипа за нови храни в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“, обсъжда стъпките за разширяване на хранителния избор на потребителите в ЕС, нарастващата роля, която насекомите ще играят като част от по-здравословния и по-устойчив хранителен режим, както и ползите за околната среда през следващите години.

 

 

Защо се разрешава употребата на насекоми като храна?

 

 

След неотдавна издаденото разрешение брашнените червеи вече се считат за „нова храна“. Това са храни, които не са широко консумирани от хората в ЕС преди 15 май 1997 г., когато влиза в сила първият регламент относно новите храни.

След строга научна оценка, извършена от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), държавите членки дадоха зелена светлина на Комисията да позволи на стопански субект в областта на храните, който е подал заявление за такова разрешение, да пусне продукта на пазара на ЕС.

След това на 1 юни 2021 г. Комисията прие правния акт.

 

 

Разбира се, потребителите решават дали искат да консумират насекоми, но тяхната консумация не е нещо ново, тъй като те вече са част от хранителния режим на много места по света.

 

 

 

По отношение на общите здравни проблеми, като например хранителни алергии, ЕОБХ стигна до заключението, че консумацията на жълти брашнени червеи може да доведе до алергични реакции, особено при хора с вече съществуващи алергии към ракообразни и акари. Такива случаи обаче са много малко.

 

 

Как потребителите ще знаят дали в храната им има насекоми?

 

 

В проекта на правен акт се определят изискванията за етикетиране на хранителните продукти, които ще съдържат новата храна. Това изискване е в допълнение към изискванията на регламента за етикетирането.

 

 

 

Накратко, потребителите могат да бъдат уверени, че след като тези продукти се появят на супермаркетите, те ще бъдат ясно етикетирани, като потребителят ще бъде информиран за точното съдържание на своите покупки. ЕС е непоколебим в ангажимента си за прозрачност.

 

Коментар за закона направи в социалната мрежа на депутата от „Възраждане“ Цончо Ганев. Постът му е придружен и от снимка на насекоми.

 

 

Ето какво пише той:

 

 

„От 24 януари Европейската комисия официално ще разреши употребата на домашен щурец на прах в храната.

Същият ще бъде използван за хляб, пица, бисквити, бира и други продукти.“

Европа

More in Европа

big_Tank_Leopard_2A7_NATO_Days_2022

„Шпигел“: Германия се реши, изпраща поне една рота танкове „Леопард“ на Украйна

януари 24, 2023
орбан-1

Орбан: Няма да позволим на самозвани и либерални цензори да се подиграват с нашата история

януари 23, 2023
155677

Европа пак ще кара с руски дизел

януари 20, 2023
Molitor

ЕК с нов регламент: Ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС / ДОКУМЕНТ

януари 19, 2023
фон дер

Фон дер Лайен в Давос: Санкциите на ЕС ще потопят руската икономика в рецесия за десетилетия

януари 17, 2023
франция - бунт

Франция се вдига на бунт: Макрон опитва да вдигне пенсионната възраст до 64 г.

януари 11, 2023