СВЯТ

Пекин обвини Вашингтон за войната: САЩ предизвикаха украинската криза и я подклаждат

Пекин обвини Вашингтон за войната: САЩ предизвикаха украинската криза и я подклаждат

 

1010x570 (3)

 

 

Китайското външно министерство обвини САЩ за руската инвазия в Украйна, като заяви, че Вашингтон е създал условия, довели до войната, и осъди изпращането на оръжия, което подклажда конфликта, предаде ДПА.

„САЩ предизвикаха украинската криза и те са най-значителният фактор, който я подклажда. Те продължават да продават тежки и смъртоносни оръжия на Украйна, с което удължават и засилват конфликта“, заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство, цитирана от БТА.

 

 

С това тя отговори на въпрос относно твърдения от американска страна, че китайски компании оказват подкрепа на Русия. Говорителката отхвърли въпросните обвинения като „неоснователни подозрения“ и „безпочвен шантаж“.

 

 

 

Тя коментира съобщението, че Съединените щати са постигнали единодушие с Нидерландия и Япония за ограничаването на износа на оборудване и компоненти за производителите на полупроводници в Китай. Мао каза, че Пекин „няма да стои настрана и да гледа как САЩ накърняват законните права и интереси на китайските компании“.

По думите й САЩ злоупотребяват с контрола върху износа, за да защитят своята хегемония и лични интереси, опитвайки се да създадат малка група с други страни и да ограничат развитието на Китай, използвайки икономически, търговски и научно-технологични въпроси за политически цели, сериозно нарушават пазарните правила и международния икономически и търговски ред.

 

 

 

 

 

„Китай е категорично против това“, подчерта Мао Нин, добавяйки, че Пекин ще следи отблизо какво се случва и решително ще защитава своите интереси и права, предава Радио Китай.

 

 

 

Говорителката на китайското външно министерство днес предупреди Вашингтон да не прекрачва „червена линия“, подкрепяйки Тайван.

 

 

 

 

Дипломатическото напрежение между Китай и САЩ се засили дни преди визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкън в Пекин. Посещението му, насрочено за 5 и 6 февруари, ще бъде първата визита на американски държавен секретар в Китай от 2018 г. насам.

 

Източник: dnes.dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

1010x570 (2)

Борис Джонсън твърди, че Путин заплашил да го убие с ракета

януари 30, 2023
167481736848992

Скрита камера: Високопоставен служител на Pfizer с потресаващи разкрития пред Project Veritas

януари 30, 2023
1010x570

Сутрешна сводка: Обрат с плана на ВСУ за контранастъпление, Русия изведе нови бойни кораби в Черно море

януари 30, 2023
v-ukraina-zapochva-palnomashtabna-bitka-347

The Guardian: В Украйна започва пълномащабна битка, каквато Европа не е виждала от Втората световна война

януари 29, 2023
ezgif-3-b0d2a4ac03

Никакво оръжие за Киев! Лидерите на Латинска Америка попариха Зеленски

януари 29, 2023
ukrainski-boici

От нас се иска само да умираме и нищо друго!

януари 29, 2023