Европа

ЕК с нов регламент: Ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС / ДОКУМЕНТ

ЕК с нов регламент: Ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС / ДОКУМЕНТ

 

Molitor

 

Европейската комисия (ЕК) разреши ларви на бръмбари да бъдат добавяни в храната в ЕС. Това става ясно от РЕГЛАМЕНТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ (ЕС) 2023/58 НА КОМИСИЯТА от 5 януари 2023 година за разрешаване на пускането на пазара на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна.

 

 

Регламентът е публикуван в официалния вестник на ЕС.

 

 

 

Според документа на 7 януари 2018 г. дружеството Ynsect NL B.V. (преди известно като Proti-Farm Holding NV) („заявителят“) е подалo до Комисията заявление в съответствие за пускането на пазара на Съюза на замразени, под формата на паста, сушени и прахообразни форми на ларви на Alphitobius diaperinus (малък мрачник) като нова храна.

 

 

 

Заявителят е поискал ларвите на Alphitobius diaperinus в замразени, под формата на паста (смлени), сушени и прахообразни (смлени) форми да се използват като хранителна съставка в редица хранителни продукти за населението като цяло и в прахообразна форма в хранителни добавки.

 

На 17 юли 2018 г. Комисията е поискалa от Европейския орган за безопасност на храните да извърши оценка на замразените и изсушените чрез замразяване форми на ларвите на Alphitobius diaperinus като нова храна.

 

 

В научното си становище Европейският орган за безопасност на храните е стигнал до заключението, че замразените, под формата на паста, сушените и прахообразните форми на ларвите на Alphitobius diaperinus са безопасни при предложените условия на употреба при предложените нива на употреба. Поради това становището на Органа дава достатъчно основания да се приеме, че при оценените условия на употреба замразените, под формата на паста, сушените и прахообразните форми на ларвите на Alphitobius diaperinus отговарят на условията за пускането им на пазара.

 

 

В посоченото научно становище Европейският орган за безопасност на храните също така е стигнал до заключението, въз основа на ограничени публикувани доказателства за хранителни алергии, свързани с насекоми, че  консумацията на новата храна може да предизвика първична сенсибилизация и алергични реакции към белтъците на малкия мрачник. Органът препоръчва да се проведат допълнителни изследвания относно алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus.

 

 

 

В отговор на препоръката Европейската комисия понастоящем проучва начините за извършване на необходимите изследвания относно алергенността на ларвите на Alphitobius diaperinus. Докато Органът не е оценил данните, получени от изследването, и като се има предвид, че до момента доказателствата, пряко свързващи консумацията на ларвите на Alphitobius diaperinus със случаи на първична сенсибилизация и алергии, са неубедителни, Комисията счита, че в списъка на ЕС на разрешените нови храни не следва да се включват специфични изисквания за етикетиране по отношение на потенциала на ларвите на Alphitobius diaperinus да предизвикат първична сенсибилизация.

 

 

 

 

 

Хранителните добавки, съдържащи прахообразна форма на ларвите на Alphitobius diaperinus, не следва да се консумират от лица под 18-годишна възраст и поради това трябва да се предвиди изискване за етикетиране, за да се информират по подходящ начин потребителите.

 

 

 

И ако си мислите (или поне надявате), че с това се изчерпват гнусотиите, сътворени от Европейската комисия за не многото работни дни от Нова година насам, дълбоко се заблуждавате.

 

 

 

С друго решение комисията, подвластна на Урсула фон дер Лайен, разрешава

да се пусне на пазара в ЕС частично обезмаслен прах oт домашен щурец (Acheta domesticus).

 

 

 

 

Тази нова „храна“ се включва в списъка на Съюза на новите храни, установен в Регламент за изпълнение (ЕС) 2017/2470, и може да се използва в многозърнест хляб и хлебчета, крекери и гризини, зърнени блокчета, сухи премикси за печива, бисквити, сушени пълнени и непълнени продукти на основата на макаронени изделия, сосове, продукти от преработени картофи, ястия на основата на бобови растения и зеленчуци, пица, продукти на основата на макаронени изделия, суроватка на прах, месни аналози, супи и концентрати за супи или супи на прах, снаксове на основата на царевично брашно,

 

 

 

напитки, подобни на бира, шоколадови изделия, ядки и маслодайни семена, снаксове, различни от чипс, и месни заготовки, предназначени за населението като цяло.

 

 

Е, както се казва – да ни е сладко. Интересно какво ли мислят веганите по въпроса?

 

Лупа бг

https://lupa.bg/news/es-ne-slushaite-shturcite-yazhte-gi_216485news.html

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024