ОБЩЕСТВО

И третият голям телеком обяви повишение на цените

И третият голям телеком обяви повишение на цените

5043c8d0ffc4438b8dc45a398a88059d

 

Месечните тарифи на А1 между 7 и 25 лева ще поскъпнат с 15,3 процента

 

 

Ако абонатите на А1 са се надявали, че инфлационната вълна ще подмине, напразно е било. След като „Виваком“ и „Йетел“ обявиха, че ще актуализират цените си заради общото поскъпване, и третият голям телеком съобщи, че ще „индексира“ тарифите си. Това ще се случи от 1 март, съобщава СЕГА.

 

 

 

А1 е избрал странен модел за индексация, при който поскъпването ще е по-чувствително за масовите планове, а за абонатите с по-големи портфейли ще е символично. За клиентите с месечни такси между 7 и 25 лева увеличението ще е с 15,3% – точно колкото е обявеният от НСИ индекс на нарастване на потребителските цени за 2022 година.

 

 

За всички потребители с месечни такси над 25 лева обаче индексацията ще е една и съща – с 2 лева отгоре. Тези две „ставки“ – 15,3% за планове до 25 лева и 2 лева за по-високите, ще се прилагат и за бизнес клиентите.

 

 

 

 

 

Така ако абонаментът сега е 24 лева, след индексацията с 15,3% месечната сметка ще се увеличи с 3,60 лева. Но ако клиентът е на план за 30,45 или повече лева, отгоре ще се добавят 2 лева. При месечна такса примерно 56 лева тези 2 лева означават под 4% увеличение. От компанията не дават разяснения защо са избрали този модел.

 

 

 

А1 съобщава, че няма да вдига цените за хората в неравностойно положение. Не се предвижда поскъпване и за клиентите с месечни такси до 7 лева, както и за предплатените услуги.

 

 

 

Компанията обяснява, че се налага да актуализира тарифите си заради нарасналите разходи и големите инвестиции. Същите аргументи изтъкнаха от „Виваком“ и „Йетел“.

Инфлацията е навсякъде – в цените на тока и горивата, на части и компоненти за мрежата, в заплатите на персонала, поскъпнали са услугите и стоките на външни доставчици, поддръжката на офисите и т.н., посочват от А1, като изчисляват, че общите разходи за фиксираната и мобилна мрежа са нараснали с 21% за година.

 

 

 

Телекомът подчертава, че е инвестирал близо 420 милиона лева през последните две години.

 

 

 

Високо напрежение

 

 

 

Вълната от поскъпване в телеком сектора предизвиква огромно недоволство у потребителите. Темата стигна и в парламента, където икономическата комисия изслуша представители на бранша. Депутатите се усъмниха в калкулациите на компаниите и поискаха да видят разбивки за разходите, приходите и печалбите им. Според някои народни представители телекомите използват инфлацията като оправдание за прекомерно поскъпване, което ще увеличи печалбите им. В сряда ще има ново заседание на комисията, на което трябва да бъдат представени и обсъдени поисканите данни.

 

 

 

Клаузи капани

 

 

Недоволството се подсилва от начина, по който телекомите се договарят с клиентите си. Компаниите обвързват абонатите си с клаузи, които според обмудсмана и потребителските организации са неравноправни. Илюстрация за това е клаузата, че телекомът има право да осъвременява цените си всяка година заради инфлацията. Клиентът обаче няма право да поиска прекратяване на договора, ако не е съгласен да плаща повече. Ако иска да се откачи, не е невъзможно, но трябва да плати неустойки.

 

 

 

Проблемът със заробващите клаузи съществува от много години. Едва преди няколко месеца Комисията за защита на потребители най-сетне започна проверка на общите условия. На заседанието в парламента миналата седмица шефът на КЗП Стоил Алипиев заяви, че прегледът е потвърдил – има текстове, които притискат абонатите. Той отказа да конкретизира какви „капани“ е открила комисията. Само посочи, че КЗП е изпратила писма до телекомите, с които ги приканя да редактират сами общите си условия и да премахнат неравноправните клаузи. Ако това не се случи, комисията ще отнесе въпроса към съда.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024