Политика

КПКОНПИ и прокуратурата удрят Бойко Рашков

КПКОНПИ и прокуратурата удрят Бойко Рашков

 

раш

 

 

Ден след като Бойко Рашков заяви, че има таен свидетел, който е дал показания, че Младен Маринов е получавал 100 000 лв на месец от наркогрупа срещу Рашков е започнала проверка на КПКОНПИ.

 

 

КПКОНПИ започва проверка срещу бившия вътрешен министър Бойко Рашков. Името му не е споменато в съобщението на Софийска градска прокуратура, но пояснението, че е и депутат в настоящото Народно събрание посочва точно персоната на Рашков като обект на проверката, посочва Зона нюз.

 

 

 

Вчера в СГП е подаден сигнал, в който се твърди, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от 48-ото Народно събрание е осуетявал наказателно преследване и е замесен в схема за пране на пари.

 

 

 

Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че той е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка.

 

 

 

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на бившия вътрешен министър и към престъпления против финансовата система – пране на пари.

 

 


Бившият шеф на МВР Бойко Рашков потвърди информацията вчера на ФрогНюз за депутата от ГЕРБ и екс министър Младен Маринов. Става въпрос затова, че свидетел с тайна самоличност е дал показания, според които Младен Маринов е получавал 100 000 лв на месец от наркогрупа.

 

 

 

Ето казва той в интервю за “Медиапул” вчера:

„Мина доста време, но си спомням, че бях информиран за подобни факти, свързани с бившия министър Маринов. Детайли не мога да кажа, защото просто не ги знам. Знам обаче това, което написа Фрог и тогава върнах малко назад лентата и си спомних. Като министър помня, че такава информация се движеше в министерството, стигна и до мен“, посочва Рашков.

 

 

 

Пред медията той коментира и делото срещу Васил Божков, с което самият Гешев нееднократно се е хвалил.

„Прокуратурата сега мълчи, защото ако трябва да говори сега, тя трябва да отговори на няколко чисто правни въпроса. Защо своевременно не е потърсила съдействие от компетентните власти в държавата, където се намира Васил Божков?“ .

 

 

„Защо трябва публично този въпрос да се постави пред цялата общественост, аз също съм задавал въпроси, за да вземе прокуратурата отношение толкова късно? Защо прокуратурата не образува своевременно досъдебно производство по твърденията на Божков, че е давал подкупи на Борисов, на Горанов и на неговата пиарка Арнаудова? На тези твърдения прокуратурата не обръщаше никакво внимание и се оправдаваше, че това било защитна теза на един обвиняем.“

 

 

 

„И по този начин прокуратурата в нашата страна си къса дипломите за юристи, защото всеки обвиняем може да дава всякакви обяснения. Обясненията на един обвиняем могат да крият истината по едно дело и по такъв начин да се стигне по най-късия път до разкриването на едно престъпление.“, каза Рашков.

 

 

 

„Представете си, че Божков твърди истина, че е давал милиони на тези лица, за да може да спаси бизнеса си. Когато вече е разбрал, че не може да спаси бизнеса си и е потърсил клиенти в Италия и в Чехия, като е видял, че това е невъзможно, той напусна България. Иначе до този момент, тъй като е бил в близки отношения до управляващите от ГЕРБ, той не се е чувствал застрашен.“

 

 

 

„Той дори е получавал съдействие от парламентарната група на ГЕРБ и от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, за да може да се приемат такива закони, които да го облагодетелстват, за да плаща по-малко налози на държавата.“

 

 

 

„Това е било известно и на хазартната комисия, а тя пък като подчинена на министъра на финансите, трябвало е да знае и самият министър на финансите. И до момента няма никакво обяснение какво е правил Божков при министъра на финансите Горанов. Никой не отрича, че са правени срещи с Божков.“

 

 

 

„Защо ръководни длъжности лица от ГЕРБ са се срещали към онзи момент с Божков? Включително Борисов, включително Горанов, включително Арнаудова. И по делото ги има тези факти, а и публично ние сме ги чували от Божков, когато отиде в чужбина.“

 

 

 

„Какво ще се събере от тук нататък е друга тема, но прокуратурата не бърза да приключва тези дела, защото тя дори има интерес да не приключи това дело, защото не се знае какво ще каже Божков срещу Борисов и Горанов.“, подечрта Бойко Рашков.

 

 

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024