Криминално

Прокуратурата: Разследването срещу Nexo е по европейска заповед

Прокуратурата: Разследването срещу Nexo е по европейска заповед

 

прокуратур3a9d407e1ba6a38db24f6544b27fca29_L

 

 

 

При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, под надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) в координация с Евроджъст и Европол, от следователи от Следствен отдел при СГП и съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР (ГДНП-МВР), бяха извършени множество действия по разследване на територията на Република България.

 

 

 

Съобщението идва ден след като МВР, ДАНС и прокуратурата влязоха в офиси, свързани с криптобанката Nexo, а говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева обяви, че се разследват т.нар. „кухи фирми“, както и че клиент на платформата, който е трансферирал криптовалути, е официално обявен за лице, което финансира терористични актове.

 

 

 

Координираната акция, проведена с активната подкрепа на Евроджъст и Европол, доведе до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия.

 

 

Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро.

 

 

Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са 4 кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, множество носители на данни, 3 автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в „кеш“, обезпечени са 2 луксозни апартамента.

 

 

 

Задържани са 14 лица в Сърбия и 1 лице в Германия.

На 11.01.2023 г. в България е извършено претърсване на офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са 2 домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др.

Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50 лица. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи.

При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи.

 

 

По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции.

 

 

 

За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България.

У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност.

 

 

 

 

Счита се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

 

 

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 г. от Прокуратурата в Щутгарт, Германия и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирата от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

 

 

 

По места акцията е проведена:

• В Република България: от Следствен отдел в СГП съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ под ръководството и надзора на СГП.

 

• В Република Кипър: от Отдел за киберпрестъпления към полиция в Кипър

 

 

• Във Федерална република Германия: от Прокуратурата в Щутгард; Държавна служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг; Полицейски щаб в Ален и Ройтлинген

 

 

• В Република Сърбия: от Специализирана прокуратура за борба с високотехнологичните престъпления, Служба за борба с организираната престъпност.

 

Гласове

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024