Русия

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон“ – „Оръжието на Апокалипсиса“

Русия произведе първите ядрени бойни глави за торпедото „Посейдон“ – „Оръжието на Апокалипсиса“

 

rusia-proizvede-parvite-si-adreni-boini-glavi-za-poseidon-1

 

 

 

Руската федерация произведе първите си ядрени бойни глави за суперторпедото “Посейдон“, които ще бъдат разположени на руската ядрена подводница “Белгород“, съобщи агенция ТАСС, цитирайки източник от министерството на отбраната.

 

 

“Първият боекомплект за “Посейдон“ е произведен и подводницата “Белгород“ ще го получи в близко бъдеще“, каза източникът.

 

 

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за “Посейдон“, като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия.

 

 

По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

 

 

 

“Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време“, уточни Путин.

 

 

 

Какво може „Посейдон“

 

В началото на октомври миналата година италианският в. „Република“ алармира, че разузнаването на НАТО е докладвало пред висшето командване, че руската ядрена подводница „Белгород“ е излязла в Арктика…

 

Опасенията са, че нейната мисия е за пръв път в историята да тества свръхтихото и свръхмощно торпедо-дрон „Посейдон“, наричано често „Оръжието на Апокалипсиса“ и „Убиец на градове“.

 

 

„Посейдон“ може да предизвика радиоактивно цунами на крайбрежието, като може да бъде изстреляно от разстояние 10 000 километра (една четвърт от обиколката на земното кълбо). А радиоактивната вълна може да отнесе такива мегаполиси като Ню Йорк или Лос Анджелис.

 

 

 
„Посейдон“ се приближава към целта си на дълбочина 1 километър със скорост 200 км/ч. И не съществува никакъв способ този дрон-торпедо да бъде спрян. Бойната му глава е с мощност до 100 мегатона.
 

 

 

Взривът на това термоядерно торпедо край бреговете на Британия ще вдигне гигантска вълна с височина до 500 метра, която на всичкото отгоре ще бъде и максимално радиоактивна. Преминавайки през Британските острови, тя ще превърне това, което евентуално ще остане, в радиоактивна пустиня. И каква е перспективата?“, писа „Република“.

 

 
В секретни данни, с които разполага Би Би Си още от 2015 г., се казва, че „Посейдон“ са разработени с целта „да унищожат най-важните икономически крайморски градове по света, създавайки район с висока радиоактивна замърсеност, превръщайки на практика тези градове в безполезни в продължение на дълго време“.

 

 
„Посейдон“, благодарение на своя ядрен двигател, има неограничен обсег, а не 10 000 километра, както твърдят западни изнадия. При това той е многоцелево оръжие, то може да се използва не само за удари по крайбрежието, но и за ликвидиране на военноморските сили на противника (самолетоносачи, подводници и надводни кораби).
 

 

В момента в руските Военноморски сили има две подводници, въоръжени с торпеда „Посейдон“ – „Белгород“ и „Хабаровск“.
 

Подводницата „Белгород“

 

 
„Белгород“ всъщност е най-голямата подводница в света, конструирана за последните 30 години. Тя достига дължина от 184 м, а водоизместтимостта ѝ под вода е над 30 хил. тона.
 

 

Тя е спусната на вода през 2019 г. и е в състава на Тихоокеанския флот на Руската федерация.
 

 

Може да пренася и изстрелва до 6 торпеда-дронове „Посейдон“ с ядрени глави до 100 мегатона.

Максималната ѝ скорост е 15 възела (надводна) и 32 възела (подводна).

 

 
Работна дълбочина на „Белгород“ е 520 м, максималната – 600 м.

Максималната автономност на плаване е 120 денонощия, има екипаж от 120 души.

 

 
Оборудвана е с два ядрени реактора всеки с мощност по 190 МВт.

Освен дроновете „Посейдон“, подводницата е въоръжена с ракети „Ветер“, „Водопад“ и „Калибър“ и зенитно-ракетни комплекси „Игла-С“ и „Верба“.

 

 Епицентър

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024