Европа

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

Хърватка: Виждаме, че ни измамиха с еврото, не сме глупаци и можем да смятаме

хърватия

 

 

Първите дни от въвеждането на еврото в Хърватия вече създават проблеми, тъй като търговците са конвертирали куната (хърватската валута – бел. ред.) както намерят за добре. А това означава, че цените са още по-високи, затова и някои популярни търговски вериги са ги увеличили с 10-20 процента”.

 

 

Това предаде за “Сръбски Новости”, кореспондентът от Загреб Юрица Керблер.

“Търговците се опитват да измамят гражданите, но ние ще се борим срещу това с цялата си сила”, предупреждава министърът на икономиката Давор Филипович, докато инспекторите обикалят магазините.

 

 

 

Някои търговци запазиха цените си в куни, но повечето преминаха към еврото. Така например цигарите и тютюневите изделия поскъпнаха с от 20 до 50 липи, така че кутия цигари, която преди струваше 29 куни, сега струва три евро и 90 цента. Кафе еспресо, което беше шест куни, сега струва 93 цента, което е увеличение с почти цяла куна.

 

 

В някои пекарни кроасан, който струва шест куни, сега е едно евро и десет цента, което е с повече от две куни по-скъпо. Белият хляб поскъпна с 31 липи (хърватски еквивалент на центовете – бел. ред.), така че струва едно евро и 90 цента.

 

 

Цените са по-високи и на пазарите. Килограм портокали вече е две евро, поскъпнали са и лукът, и картофите за килограм.

 

 

Загребският паркинг също вдигна цената си, така че час в първа зона струва едно евро и 60 цента. По бензиностанциите бензинът поскъпна с 39, а дизелът с 24 липи.

 

 

С други думи, прилагат се различни изчисления, най-вече в ущърб на потребителите. Търговците намират различни оправдания, а гражданите са възмутени.

 

 

 

“Не сме глупаци, знаем как да пресмятаме сами, виждаме, че сме били измамени” – казва Миряна Бодулец от Загреб.

 

 

Подобно е положението и в ресторантите, защото ресторантьорите са закръглили цените в евро. В центъра на Загреб, в популярен ресторант, бутилка вино струваше 200 куни, а сега струва 30 евро. Според официалния курс цената трябва да е 26 евро, така е при храната и другите напитки.

 

 

За да бъде хаосът пълен вчера, компютърната система на Финансовата агенция на Хърватия и на някои банки „се срина“, така че гражданите не могат да плащат сметките си или да теглят пари. Повече от 50 процента от банкоматите все още не работят с евро, така че на гражданите се налагат да търсят алтернативни начини, за да се сдобият с евро.

 

 

“Вярвахме на търговците, бяхме сигурни, че ще бъдат коректни, защото държавата им помогна в кризата по време на корона пандемията. Но, за съжаление, стана друго и сега трябва да гасим пожара”, разочарован е министър Филипович.

 

 

 

Всички се страхуват, че няма да може да се спре ново цунами от по-високи цени в момент, когато Хърватия вече отбелязва рекордна инфлация. Гражданите със сигурност няма да могат да понесат драстично увеличение заради еврото, така че се очаква спад на потреблението, както и нови икономически проблеми. В момента правителството подготвя списъци за неоснователно вдигналите цените, но не се знае какви ще бъдат санкциите.

 

Блиц

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024