Политика

Борисов пръв атлантик: Да се събори Паметникът на Съветската армия, плочата да се демонтира веднага!

Борисов пръв атлантик: Да се събори Паметникът на Съветската армия, плочата да се демонтира веднага!

GERB--Vanshno-da-izvika-Mitrofanova-zaradi-opita-za-samorazprava-s-Hristo-Grozev_1672133062

 

 

 

Незабавно премахване на плочата на Паметника на Съветската армия  и предприемане на действия за неговото събаряне.

За това се обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

 

 

 

Няколко пъти Борисов подчерта, че неотложната задача днес е махането на паметната плоча, която беше разбита вчера. Борисов поясни, че по закон актът е вандалски, но в същото време човекът, който го е направил, е свършил това, което е трябвало да направи държавата.

 

 

 

От ГЕРБ припомниха, че общинските съветници от ДБ още преди няколко години са предложили демонтаж на паметника, това е стара тяхна кауза. „В първите 2 години обстановката бе различна, имаше ковид и др. Ние искахме всичко да мине по каналния ред, очаквахме информация от Министерството на културата и областния управител. От 12 месеца ситуацията е различна. Войната промени тази тема и ние се присъединяваме към призива на колегите от ДБ този въпрос да бъде решен“, заявиха представителите на ГЕРБ в СОС, които присъстват на брифинга.

 

 

В този смисъл Борисов им даде две задачи.

Първата е – плочата, която беше счупена вчера, да бъде премахната веднага. Съветниците трябва да направят всичко необходимо. И защити вандалския акт – по закон бил такъв, но случилото се било „нещо толкова правилно и в случая е трябвало да бъде свършено още преди една година“, мотивира се Борисов.  И поясни – човекът, който счупи плочата, е свършил това, което трябваше да направи държавата.

 

 

 

Докато нямаше война, светът бе доста колеблив, имаше Мински споразумения, водеха се разговори. „Сега е тотално всичко различно. Стотици хиляди са загинали, разрушени са градовете. Това е варварска агресия, а не освободителна война, както искат да го изкарат, заяви гневно  лидерът на ГЕРБ.

 

 

 

И второ – даде разрешение на своите да се обединят с ДБ в търсене на начин Паметникът на Съветската армия да бъде премахнат. „Не може в тази агресия, в това кръвопролитие да вземаме такава позиция“, смята Борисов.

 

 

 

 

„Става година от войната в Украйна. Осъждането помага морално на Украйна, но ние искаме да помагаме и на България. Няма да забравя как украинският министър се разхождаше безпризорно заради Кирил Петков из кулоарите на парламента. Не беше приет нашия закон за даване оражие на Украйна. Те предприеха друга тактика, обогатиха посредниците. Същото направиха с посредниците на нафтата и бензин“. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в остра критика срещу правителството на Кирил Петков.

 

 

 

 

Той се ядоса и на търговията с оръжия, която се вършела цяла година – „грозна“. Други държави застанаха, изпратиха оръжие официално. А в България, за да си спасят постовете, ДБ се обединиха с БСП и клекнаха. Постчетата им са по-важни от това да сме рамо до рамо до нашите европейски партньори“, коментира той твърденията, че и един патрон не е заминал за Украйна по време на кабинета „Петков“.

 

 
Трябваше да застанем, както Полша. Заради корупция или глупост с милиарди се обогатяваха едни хора, подчерта той.

 

 

 

„Изпуснахме много време, в което може да реогранизираме нашата армия. Кабинетът на Кирил Петков предприе тактика да дава оръжие през посредници, като до ден днешен твърдят, че един патрон не са дали. Същото направиха с нафтата и бензина, пак през посредници. Нашите предложения бяха директни чрез закон, да застанем както Полша и Румъния и да помагаме на Украйна. Благодарение на тяхната глупост или корупция отидоха милиарди към руската фирма “Лукойл” и всеки ден по един лев се вадеше от джоба на българина, а за да се обогатяват едни хора“, отбеляза Борисов.

 

 

„Приехме закон за диверсификация на ядреното гориво, диверсификация на газа. Навсякъде бяхме заедно с ДБ, ДПС и “Български възход”. Благодарение на тази коалиция всичко се случи в полза на демократичния свят и за България“, добави още той.

 

 

 

Катя Захариева е в Киев заедно с политици от 13 държави от ЕП по инициативата „Обединена Украйна“. Искам да обърна внимание на грозната търговия, която се водеше за сметка на Украйна. ДБ се обединиха с БСП и клекнаха и продължават да се гордеят, че нито един патрон не са изпратили. Но няма доблестен, който да каже, че ограмни количества българско оръжие все пак са там, каза още Борисов.

От вчера загина и още една опорка за сметка на българите, каза още Борисов.

 

 

Според Томислав Дончев няма нюанси, когато става дума за война, затова всеки трябва да се определи. Още преди година с експерти казахме, че най-големият бич е инфлацията и тя ще е пречката за приемането на България в Еврозоната. Думите ни пряко бяха потвърдени от Валдис Дубровскис, той каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

 

 

 

 

Епицентър. бг припомня: Спорът за Паметника на Съветската армия е с 30-годишна давност. За неговото отстраняване настояват от десницата, докато от левицата са против.

 

 

 

Въпросът бе повдигнат миналата година – на другия ден след нахлуването на Русия в Украйна от кмета на столичната община „Средец“ Трайчо Трайков (ДБ), на чиято територия е монументът.

 

 

 

Още от 1993 г. има решение той да бъде демонтиран. В решението от 1993 г. пише, че Столичният общински съвет „възлага на кмета на Столичната голяма община да проведе необходимите процедури за демонтаж на скулптурните фигури и барелефи от паметника на Съветската армия“.

 

 

Миналата година мнозинството на ГЕРБ в Столичния общински съвет отхвърли този призив с обяснението, че паметникът е държавна собственост, а не общинска.

 

 

 

Досега никой не е искал монументът да бъде разрушен, а само да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, заради неговото културно-историческо значение. Паметникът е създаден от колектив с ръководител скулпторът Иван Фунев.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

валдес

Брюксел иска да докладваме какви руски пари и имоти сме конфискували

февруари 23, 2023
стоянов

Стоянов: Няма как да пращаме още въоръжение на Украйна, защото няма да остане нищо за нас

февруари 23, 2023
phpbjtzqq_559x345

Б-9 с подписа на Радев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

февруари 22, 2023
liubomir_kiuchukov

Любомир Кючуков: Вървим към глобален конфликт. Пред избор сме да участваме ли във военни действия

февруари 22, 2023
ezgif-1-4abaa63beb

ЕС нареди на София: Спешно осигурете боеприпаси за Украйна! Военният министър: Пратихме, каквото имаме!

февруари 21, 2023
байдън-радев

Радев заминава за Варшава, среща се с Байдън

февруари 21, 2023