Криминално

Ужасът продължава: Жена и малко дете са сред мъртвите мигранти край Локорско

Ужасът продължава: Жена и малко дете са сред мъртвите мигранти край Локорско

migranti-politsiya

 

Стълба – така са минали преди дни 52 мигранти българската граница с Турция.

Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско. Това съобщи директорът на НСлС Борислав Сарафов.

 

 

 

18 от мигрантите са починали вследствие на задушаване, а други 34 са откарани в няколко болници в София. Всички те са мъже на възраст около 25 години, от афганистански произход.

Пострадалите се разпитват от НСлС, каза още Сарафов. По случая работят 10 следователи, предаде Нова тв.

 

 

Телата на 18 мигранти са открити в камион край София, съобщи МВР в петък. Товарният автомобил е бил изоставен близо до село Локорско. Сред загиналите има и дете, на видима възраст 6-7 години, обяви здравното министерство и допълва, че 34-ма от откритите в превозното средство души са настанени в болници. Част от тях са в тежко състояние, премръзнали и не са се били хранили от дни.

 

 

По първоначални данни в камиона са били превозвани около 50 души, преминали незаконно границата. Те са били скрити в тайник, затрупан с дървен материал.

 

 

Жертвите са афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номер.

 

 

Към момента не е ясна причината за смъртта им. Възможно е да става дума за задушаване. Не е ясно и защо камионът е бил изоставен. Няма данни за полицейско преследване или някакъв пътен инцидент. Сигналът за камиона е бил подаден в МВР около 14.15 ч. в петък.

 

 

В болници са настанени 34 мигранти, като от тях пет са деца, съобщиха по-късно от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

 

 

 

В болница „Св. Анна“ са хоспитализирани седем души. Във Военномедицинска академия са приети осем мегранти. Петима от тях са настанени в реанимация, като четирима са в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. Трима души са настанени в Клиника по спешна токсикология.

 

 

 

В „Пирогов“ са постъпили седмина от намерените афганистанци, в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – четирима, в „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда“ – четирима, в Медицинския институт на МВР – четирима.

 

 

 

Все още не може да се установи контакт с приетите в болниците, защото не желаят да говорят, съобщи пред журналисти здравният министър Асен Меджидиев. Повечето изследвания вече са направени, каза той и подчерта, че алгоритмите за лечение ще бъдат спазени.

 

 

 

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава„, съобщават от полицията.

 

 

 

 

На мястото на инцидента е цялото ръководство на СДВР, както и началникът на Националната следствена служба Борислов Сарафов. Над три часа продължава огледът. На мястото, където е открит камиона, има засилено полицейско присъствие.

БНР съобщи, че в Бургас е задържан собственикът на камиона, който тъкмо отивал в МВР да обяви, че бил откраднат.

По-късно ще се даде официална информация за установените факти.

 

 

Досега у нас не е имало подобен случай. Многократно се е случвало мигранти да бъдат изоставени от каналджии и да бъдат спасени от полицията измръзнали и прегладнели, но смъртен инцидент с подобни мащаби не е регистриран.

 

 

През миналото лято имаше няколко трагедии, при които загинаха полицаи. Двама полицаи в Бургас починаха след като патрулката им бе блъсната от пълен с мигранти автобус. На входа на София при гонка пък бе ударен полицейски бус, а служителят в него получи тежки наранявания, от които впоследствие почина. В близост до граничната ограда бе застрелян граничар. За престъплението бяха арестувани двама пастири от района на Одрин.

Криминално

More in Криминално

afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024
big_phps45

Горещи новини за изчезналата 17 г. Ивана, появи се следа в…

февруари 27, 2024