СВЯТ

Байдън обеща на Зеленски: 700 танка, хиляди бронирани машини, 2 млн. снаряда, още помощ за $500 млн.

Байдън обеща на Зеленски: 700 танка, хиляди бронирани машини, 2 млн. снаряда, още помощ за $500 млн.

 

zelenski_biden

 

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на украинския президент Володимир Зеленски допълнителна помощ на стойност 500 млн. долара, а също и над 500 танка и 1000 бронирани машини.

Това съобщи агенция УНИАН.

 

 

Официално за новия пакет от помощи за Киев ще бъде съобщено утре, 21 февруари, пояснява агенцията. Според „Уошингтън пост“ визитата на Байдън е била съгласувана с Москва, за да бъдат избегнати ексцесии между двете ядрени сили.

 

 

„Анонсираният днес пакет включва боеприпаси за ракетни системи HIMARS и гаубици, повече противотанкови системи, включително Javelin, 1000 артилерийски системи,  2 млн. артилерийски снаряда, системи за въздушно наблюдение, за да се защити украинският народ от бомбардировките“, заяви президентът на САЩ на пресконференция със Зеленски.

 

 

„По-късно тази седмица ще обявим нови санкции срещу високопоставени руски лица и компании, които се опитват да избегнат санкциите и да захранват руската военна машина“, добави Байдън.

 

 

Освен това САЩ ще отделят милиарди бюджетна помощ, за да помогнат в осигуряването на основни услуги за украинските граждани, отбеляза американският президент.

 

 

Джо Байдън вече напусна украинската столица. В социалните мрежи се появиха кадри, снимани отдалече,  как кортежът му напуска Киев. Американският президент е заминал за Варшава.

 

 

А междувременно, в деня на ненадейната му визита, на Алеята на смелостта в Киев бе поставена табела с името на Джо Байдън. Там той ще си прави компания с бившия премиер на Великобритания и действащия президент на Полша Анджей Дуда.

 

Снимката на табелата бе разпространена в понеделник, 20 февруари, от журналистката от програма „Факти“ на ICTV Оксана Михайлова.

 
Алеята на смелостта в Киев бе открита на 23 август 2022 г. от президента на Украйна Володимир Зеленски в чест на 31-ата годишнина от независимостта на Украйна.

 
По време на откриването Зеленски посочи, че на нея ще бъдат сложени имената на политически лидери и ръководители на страни-партньори, които оказват помощ на Украйна след руското нахлуване.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024