Политика

БСП прави национална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в София

БСП прави национална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в София

 

44e1003974a64c25a636a14401ca4019

 

 

По този начин БСП се противопоставя на инициативата за демонтирането и преместването на монумента, подета от ГЕРБ

 

 

 

 

Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По този начин партията се противопоставя на инициативата за демонтирането и преместването на монумента, подета от ГЕРБ, се отбелязва в съобщението, предаде БТА.

 

 

 

Днес Националният съвет на БСП се събра на „Позитано“ 20, за да обсъди водачите и листите за изборите през април.

 

 

 

 

 

„След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят“, заяви Иван Таков.

Според него поругаването и събарянето на монументи, както и късата памет и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин – с много жертви.

 

 

 

„Ако разрушаването на Паметника на съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат“, добави лидерът на БСП – София.

 

 

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София прие и официална позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия. „На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ – от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в Столичния общински съвет да подкрепят доклад на „Демократична България“ за демонтиране на паметника“, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП – София.

 

 

 

Вчера паметната плоча на паметника на съветската армия беше счупена. От МВР съобщиха, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, който твърди, че е ударил с чук по плочата. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов тази паметна плоча трябва да бъде премахната. На брифинг в централата на партията той се обърна към общинските съветници от ГЕРБ в столицата с призив да направят всичко възможно това да се случи по-скоро.

 

 

От Столичната община посочиха, че плочите с надписа от Паметника на съветската армия трябва да бъдат премахнати, защото са опасни за преминаващите граждани.

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024