Политика

Б-9 с подписа на Радев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Б-9 с подписа на Радев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

 

phpbjtzqq_559x345

 

 

 

Президентите на т. н. Букурещка деветка осъдиха категорично в съвместна декларация агресивната война на Русия и обещаха търсене на отговорност от виновните за зверствата и военните престъпления в Украйна.

 

 

 

„Ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, се казва в декларацията, под която стои и подписът на българския президент Румен Радев.

 

 

 

Подписът на Радев под толкова категоричен текст го поставя в двойствена ситуация – с една риторика, когато става въпрос за вътрешна аудитория, на която трябва да бъдат посочени „добрите“ и „лошите“, и с евроатлантическа солидарност и послушание за пред чуждите партньори. По-рано днес държавният глава отново атакува преди да замине за Полша политическите сили у нас, които са за българска военна подкрепа за Украйна.

 

 

 

В срещата на Б-9 във Варшава участваха правителствени и държавни лидери на България, Полша, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Словакия, Унгария и Румъния, а към тях се присъединиха американският президент Джо Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Канцеларията на полския президент Анджей Дуда разпространи пълния текст на приетата във Варшава декларация:

 

 

22 февруари 2023 г

Съвместна декларация на лидерите на Букурещенската девятка

Ние, държавните и правителствените ръководители на България, Чешката република, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния и Словакия, се срещнахме днес, една година след като Русия започна своята непредизвикана и брутална агресия срещу Украйна. Ние приветстваме президента на Съединените щати и генералния секретар на НАТО, чието присъствие на нашата среща е доказателство за силата на нашите трансатлантически връзки и подчертава непоколебимата ангажираност на НАТО да защитава всеки сантиметър от територията на Алианса.

 

 

 

Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа, опитвайки се да подчини Украйна със сила. Действията на Кремъл доведоха до драстично влошаване на средата за сигурност в евроатлантическата зона, влошавайки сериозно и сигурността на нашите партньори.

 

 

 

Русия е най-сериозната и пряка заплаха за сигурността на съюзниците. В отговор на кървавата агресивна война на Русия съюзниците реагираха решително, единно и отговорно. За да защитят собствените си граждани и територия, съюзниците се ангажират да прилагат новата възпираща основа и отбранителна позиция на НАТО и да засилят военното присъствие на съюзниците в нашите страни.

 

 

НАТО е отбранителен съюз. В Мадрид се споразумяхме, че ще осъществим изнесена отбрана със солидни сили, локализирани и готови да се бият в множество оперативни области едновременно, така че да останем надеждни и способни да лишим всеки потенциален противник от всякаква възможна възможност за агресия. Преди срещата на върха във Вилнюс ние ще продължим да укрепваме възпирането и отбраната си по целия източен фланг, от Балтийско до Черно море. НАТО и неговият ангажимент за взаимна отбрана по член 5 остават стълб на евроатлантическата сигурност.

 

 

 

 

Потвърждавайки нашия ангажимент към политиката на отворени врати, поканихме Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса в Мадрид. Очакваме с нетърпение скорошното им посрещане в НАТО като наши съюзници.

 

 

 

Ние най-категорично осъждаме агресивната война на Русия. Броят на цивилните жертви в Украйна се увеличава поради безразборните ракетни атаки и целенасочените атаки на Русия срещу критична инфраструктура, включително чрез използването на района на Черно море като полигон за тези атаки. Виновниците за зверствата и военните престъпления ще бъдат подведени под отговорност. Решени сме да продължим международния натиск върху Русия. Ние също така осъждаме всички, включително Беларус, които активно подпомагат агресивната война на Русия срещу Украйна.

 

 

 

 

В съответствие с Устава на ООН и международното право, Украйна упражнява правото си да се защитава срещу руска агресия, за да си възвърне пълния контрол над своята територия и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите граници. За тази цел ние ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Почитаме героизма на украинския народ и храбростта на неговата армия. Отдаваме почит на украинските войници, които защитават своята свобода и нашите общи ценности.

 

 

Бъдещето на Украйна е в Европа. Ние силно подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна.

 

 

 

Ние сме готови да си сътрудничим тясно и да подкрепяме нашите партньори: Република Молдова, Грузия, Босна и Херцеговина, които са най-силно изложени на дестабилизиращото и вредно влияние на Кремъл, на изток и на юг от Алианса.

 

 

 

Русия направи сериозна грешка, като нахлу в Украйна и подкопа международния ред, основан на правила. Ние сме по-силни и по-единни от всякога, потвърждавайки трайните трансатлантически връзки между нашите нации. Ще продължим усилията си за мир, сигурност и стабилност в целия евроатлантически регион.

 

 

 

Очакваме с нетърпение следващата ни среща в Братислава през юни на път за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024