Здраве

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

Експерти: Насекомите в храните могат да причинят алергии, рак и автоимунни заболявания

2b7d9bc031e759f2582684ec4198cc93

 

 

Хитинът в насекомите не е пригоден за храна на млекопитаещите. Той е вид полизахарид, който е отличен канцероген и храна на раковите клетки. Това е причина за множество заболявания, обявиха диетолози в социалните мрежи. Те коментират вестта за включването на прах от хвъркатите в хляба, тестените продукти и дори в алкохола, което породи оживени дискусии в социалните мрежи. 

 

 

 

Хитинът, който ще бъде набутван в храната на хората е бавна и подла отрова, която ще доведе до нови, неизвестни и неочаквани заболявания, и в това, няма никакво съмнение, предупреждават запознати.

 

Спорната разпоредба на евробюрократите от Брюксел отприщи вълна от гняв.

 

 

„Въпреки че има твърде малко публикувани данни относно алергиите и възможните анафилактични реакции, Комисията на ЕС смята, че не е необходимо да се записват специфични изисквания за етикетиране относно възможните алергични реакции. Съществува обаче голяма вероятност тези, които имат алергии към ракообразни, мекотели и прахови акари, също да получат алергични реакции при консумация на продукти с добавени домашни щурци“, коментират радетелите за здравословно хранене.

 

 

Според тях решението да ядем щурци е взето от брюкселски бандити.

Диетологът проф. Донка Байкова също коментира включването на насекомите в хранителните продукти, като изтъкна, че те съдържат хетин. „Това е съставка на тяхната структура, но е трудно смилаем и намалява усвоямостта на личните хранителни вещества. Има си някакви метаболитни стероиди, които също са рискови за здравето“, заяви тя пред Нова телевизия.

 

 

„Често тези насекоми, които са свободно живеещи, консумират червеи, имащи пестицидни остатъци. Това се очаква да бъде внесено в човешкото тяло“, добави тя.

 

 

„Наистина насекоми се използват много отдавна за храна. Има много държави, над 100, които традиционно ги консумират и сега се търси и в Европа подобно приложение на този вид храни“, заяви известната диетоложка.

 

 

 

„Да. Насекомите се полезни, те имат много добър химически състав и хранителна стойност. Има и насекоми, които не са ядливи, а са токсични. Белтъкът е подобен на този на месата, на млечните продукти. Насекомите имат много витамини и минерали. Те са добър източник на макро и микроелементи, на калций, на желязо и на селен. Има витамин Б12. Може да се използва от веганите. Растителният свят е беден”, допълни Донка Байкова.

 

 

Предполага се обаче, че насекомите могат да причинят алергии и автоимунни заболявания, подчерта тя.

 

 

„От 20 години се търсят нови храни – източници и на белтъци, и на добри алтернативи на традиционните продукти, защото населението на Земята се увеличава прогресивно, а обработваемата земя и водните площи остават същите. Очаква се до 2050 г. броят на хората още да нарасне – близо 10 млрд. души, т.е. с още 2 млрд. да се увеличат човешките същества“, заяви проф. Байкова.

 

 

„Сега има компютърни програми и едно хапче да ни засища, но няма да влезе в употреба, защото кухинния орган – стомаха има обем 1,5 литра, а червата 7,5 л. С едно хапче едва ли те ще могат дълго да изтраят“, коментира тя.

 

 

 

Борислав Ананиев от Асоциацията на производителите и преработвателите на насекоми пък сподели, че е далече от мисълта да напомпва салами с насекоми. „Аз не ги ям и няма причина да карам някой друг да се храни с тях, но тези хора съществуват. Те се хранят с насекоми. Не одобряват убиването на животни и с отглеждането им. Минали са към този протеин“, добави той.

 

 

 

Експертът разкри, че от един килограм фураж се получава около 400 грама продукт – живо тегло насекоми.

„Ние нямаме право да произвеждаме за хора, а за екзотични животни. Само три фирми търгуват на европейския пазар“, уточни той.

 

 

 

Съгласно европейските изисквания всеки алерген, каквато е и тази съставка, трябва да е подчертана в удебелен шрифт, подчертана и/или в курсив, подобно на млякото, пшеницата, яйцата, соята и други.

 

 

 

Не било вярно и твърдението, че Европейският съюз „без изследвания и буквално силово“ налага на потребителите да ядат насекоми. Европейската комисия е разрешила използването на прах от домашен щурец, произвеждан от конкретна фирма, пише Флагман

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023